Het publiek voor de camera… over de Webbieb!

Een van de doelen die WebbiebNL nastreeft is de zichtbaarheid vergroten van bibliotheken onder het publiek. Wat de bibliotheken te bieden hebben is boeiend en waardevol, althans dat vinden wij bij WebbiebNL. Maar wat vindt het publiek? Om dat te achterhalen hebben wij het publiek  gevraagd om hun mening.

Wij wilden niet alleen weten wat bibliotheekleden van de webbieb vinden, maar ook niet-leden. Daarom zijn we ouderwets de straat op gegaan en hebben we voorbijgangers gevraagd naar hun mening. Bekijk het onderstaande filmpje voor een kort beeldverslag.

Het filmpje geeft uiteraard maar een korte impressie. We zijn voor het maken van het filmpje een middag op pad geweest in Tilburg. In een tijdsbestek van 4 uur hebben we 55 mensen om hun mening gevraagd. Het filmpje geeft dus niet meer dan een indicatie hoe het publiek denkt over de bibliotheek in het algemeen en de webbieb in het bijzonder. Toch komt hieruit wat ons betreft een duidelijk beeld naar voren:

  • Bijna alle voorbijgangers wilden vragen over de bibliotheek beantwoorden en gaven blijk van hun sympathie voor de bibliotheek.
  • Meer dan driekwart van het publiek hecht veel waarde aan de bibliotheek in de eigen gemeente. Velen zien de bibliotheek als een basisvoorziening waar niet, of slechts beperkt op bezuinigd mag worden.
  • Het merendeel van het publiek vindt dat de bibliotheek moet vernieuwen via online producten en diensten om in de toekomst bestaansrecht te houden.
  • Veel voorbijgangers kunnen zich niet voorstellen dat de bibliotheek met traditionele boeken gaat verdwijnen. De meeste mensen die we spraken denken dat gewone boeken voorlopig de hoofdmoot vormen in de bibliotheek, aangevuld met ebooks.
  • Tegelijkertijd vroeg een belangrijk deel van de mensen (iets meer dan de helft) zich af waarom ze de bibliotheek niet vaker tegenkomen op internet. Als informatiebron of wegwijzer, maar ook als aanbieder van activiteiten in hun gemeente.
  • De meeste mensen die we spraken waren geen lid van de bibliotheek. Veel voorbijgangers geven aan dat ze lid willen worden van de bibliotheek als het online aanbod verbetert.
Wat kunnen we nu met de resultaten uit deze straatinterviews? Natuurlijk gaat het hier niet om een wetenschappelijk verantwoord onderzoek (verre van dat zelfs!), we moeten daarom voorzichtig zijn met het trekken van conclusies. Wel menen wij hieruit te kunnen afleiden dat het publiek (ook niet-leden) over het algemeen sympathiek tegenover de bibliotheek staat, maar tegelijkertijd ook graag vernieuwingen ziet. Vernieuwingen in de zin dat men meer bibliotheekproducten en -diensten online wil afnemen en de bibliotheek online vaker wil tegenkomen. Men zal er dan meer gebruik van maken en ook overwegen lid te worden.
Reageren op het filmpje en dit artikel kan hieronder, of door contact op te nemen met WebBiebNL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s