Meer ebooks beschikbaar in de bibliotheek

Meer e-books beschikbaar in de bibliotheek | WebbiebNL

Meer ebooks in de bibliotheek

Goed nieuws over de beschikbaarheid van ebooks in de bibliotheek. Het aanbod aan titels neemt verder toe! Via het streaming ebooks aanbod zijn bij de introductie zo’n 100 titels beschikbaar zijn en de ebooks eregallerij, waar zo’n 25 Nederlandse klassiekers zijn te downloaden.

Dat is een mooi ‘beginnetje’. Als je het kritisch benadert zou je kunnen zeggen “hè, eindelijk komt er wat aanbod beschikbaar, had dat niet sneller gekund?” en “OK, een eerste begin maar waar blijven het grote aanbod en de aansprekende titels?” Van de 100.000 titels die jaarlijks uitkomen, is volgens onderzoeksbureau GfK slechts 6,4% digitaal beschikbaar, om het nog maar niet te hebben over de backlist. Maar het begin is er en van daaruit zal het ongetwijfeld verder worden uitgebouwd. Dat lezen we ook op de website van De Bibliotheek:  ” (..) En er komen voortdurend nieuwe boeken bij”.

Grote belangen bij opmars van het ebook

De initiatiefnemers zullen vast wel snappen dat het voortdurend aanvullen met nieuwe titels snel moet gebeuren. Als alle belanghebbenden willen meewerken, want daar zit uiteraard de crux.  Het lijkt nog steeds een moeilijk huwelijk, dat van de bibliotheken en de ebooks, of beter gezegd de traditionele boekenbranche en de ebooks. Ook wel logisch natuurlijk, gezien de grote belangen die vooral uitgevers en boekverkopers hebben en die natuurlijk als de dood zijn dat hun traditionele verdienmodel op de helling gaat.

Meer e-books beschikbaar in de bibliotheek | WebbiebNL

Relevantie van ebook voor de webbieb

Wat is de relevantie van het ebooks aanbod eigenlijk voor de webbieb? Die is natuurlijk heel groot. Stel dat je een aansprekend aanbod qua volume en titelaanbod aan het publiek kunt ‘uitlenen’ of presenteren via de webbieb, dan heb je als digitale bibliotheek daadwerkelijk iets te bieden…digitaal. Via dit aanbod kun je andere producten, diensten en activiteiten van de bibliotheek prima onder de aandacht brengen. Wat uiteraard een bezoekje aan de ‘échte bibliotheek’ meer dan de moeite waard is. Dat is de relevantie van ebooks voor bibliotheken wat mij betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s