Libridis failliet: wat zegt dat over bibliotheken?

Libridis is failliet. Wat zegt dat over bibliotheken? | WebbiebNL

Boekengroothandel Libridis failliet

Ongetwijfeld heb je daar via de media iets over gehoord: Libridis, het vroegere Scholtens, boekengroothandel uit Sittard en min of meer concurrent van het Centraal Boekhuis, heeft faillissement aangevraagd. In de eerste plaats natuurlijk dramatisch voor de direct betrokkenen, meer dan 200 personeelsleden en hun gezinnen, de klanten en de toeleveranciers. Maar ook voor de boekenbranche, die amper was bijgekomen van de storm rond de redding van Selexyz.

Ook Selexyz scheerde langs de rand van de afgrond

Over de specifieke oorzaken van het Libridis drama is nog weinig bekend. Uiteraard kon Libridis haar rekeningen niet meer betalen, maar verdere details ontbreken nog. Interessant zijn de  dieperliggende oorzaken in de boekenbranche en wat dat eventueel zegt over bibliotheken. Want het geval Libridis staat natuurlijk niet op zichzelf. Zoals gezegd, ook Selexyz scheerde langs de rand van de afgrond, gelukkig liep het daar nog net goed af.

Meerdere oorzaken malaise boekenbranche

Op nrc.nl doet Peter Zantingh een poging de oorzaken te achterhalen: ‘(..) mensen besteden hun tijd anders’, zo luidt het tweede gedeelte van de kop. De economische crisis, ontlezing, e-books, maar vooral de concurrentie van internetboekhandels als bol.com worden als belangrijke oorzaken aangedragen. Vervolgens veel reacties met ook andere meningen over de oorzaken.

Libridis is failliet. Wat zegt dat over bibliotheken? | WebbiebNLToenemende digitalisering door tablet en smartphone

Zelf geloof ik ook wel in een combinatie van de hierboven genoemde redenen. Ontlezing is denk ik nog wel de minste oorzaak. Mensen blijven altijd lezen, hooguit zal er anders worden gelezen dan vroeger. Daar zie ik ook de parallellen tussen de boekenbranche en bibliotheekbranche. De digitalisering neemt steeds verder toe en wordt nog verder versterkt door ‘devices’ zoals de smartphone en de tablet. Mensen maken graag van deze apparaten gebruik. Daardoor vindt in vele sectoren een nieuwe digitaliseringsgolf plaats. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het onderwijs.

Voortouw bibliotheken bij ebooks en andere digidiensten

Door de verder toenemende digitalisering zullen traditionele boeken steeds meer onder druk komen staan: een ‘ouderwets’ boek krijgt nostalgische trekjes voor steeds meer mensen. Ook ik houd van ‘ouderwetse’ boeken en lees ze nog steeds. Maar ik zie het om me heen ook gebeuren. Daarom moeten bibliotheken in die ontwikkeling het voortouw nemen en een breed aanbod van ebooks en andere digitale diensten gaan aanbieden. Daar liggen enorme kansen. Niet alleen voor bibliotheken trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s