5 redenen waarom bibliotheken moeten bloggen

5 redenen waarom bibliotheken moeten bloggen | WebbiebNLNiks moet natuurlijk, laat dat duidelijk zijn. Waarom is het dan zinvol om als bibliotheek te bloggen? Hieronder noem ik 5 redenen waarom ik als bibliotheek zou starten met bloggen.

1. Bloggen zorgt voor meer verkeer naar je bibliotheek website.

Nagenoeg elk jaarverslag van een bibliotheek bevat cijfers over bezoekersaantallen en aantal uitleningen. Maar ook cijfers over toe- of afname van het jaarlijks aantal website bezoekers. Niet zo vreemd natuurlijk, de webbieb ofwel digitale bibliotheek neemt bij veel bibliotheken een steeds prominentere plaats in. Door te bloggen genereer je regelmatig nieuwe content. En daar is Google (en andere zoekmachines uiteraard) dol op: het helpt je aan een betere indexering. Dan zijn er nog de links die anderen kunnen plaatsen naar je blog, en ook daarmee neemt het verkeer naar je website toe (en draagt ook dit weer bij aan een betere Google indexering).

2. Door te bloggen kun je als bibliotheek informatie verspreiden

Informatie delen en verspreiden, een van de kerntaken van de bibliotheek. Via een blog ben je prima in staat om een groot publiek te bereiken. En vooral ook dat deel van het publiek dat niet of nauwelijks van de (digitale) bibliotheek gebruik maakt, maar wel interesse heeft in bepaalde onderwerpen en thema’s.

3. Bloggen is een manier om de bibliotheek anno nu te promoten.

Het is nog steeds zo dat veel mensen bij de bibliotheek vooral en misschien wel uitsluitend denken aan kasten met boeken. U en ik en alle frequente bibliotheekbezoekers weten uiteraard wel beter, maar dat geldt niet voor een groot deel van het nieuwe publiek dat je graag wilt trekken (‘[her]ontdek de bieb’). Via een blog kun je naast boeken ook prima de andere producten, diensten en activiteiten van je bibliotheek voor het voetlicht brengen.

4. Bloggen draagt bij aan het verkrijgen van autoriteit.

Als je blogt over zorgvuldig gekozen thema’s of onderwerpen en de blogs die je schrijft bevatten nuttige informatie, dan zal dat bijdragen aan de autoriteit die je als bibliotheek hebt of wilt verwerven. Op ‘bibliotheek eigen’- domeinen zoals zoals leesbevordering en mediawijsheid, maar ook op talrijke andere gebieden.

5. Door te bloggen doen bibliotheken cultureel-maatschappelijk mee.

Bibliotheken nemen over het algemeen graag een herkenbare plaats in binnen het plaatselijke of regionale cultureel-maatschappelijke speelveld. En voor veel bibliotheken wordt dit ook steeds meer noodzakelijk: de jaarlijkse verantwoording over bestede subsidiegelden is al lang niet meer voldoende. Met een blog ben je als bibliotheek prima in staat om juist deze activiteiten, maar ook meningen in een politiek of maatschappelijk debat, te ventileren.

Waarover bloggen?

5 redenen waarom bibliotheken moeten bloggen | WebbiebNLVaak wordt mij gevraagd waarover je als bibliotheek dan zou moeten bloggen. Dat lijkt me eerlijk gezegd het minste probleem. Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande in en rond de bibliotheek, in de gemeente en regio van de bibliotheek, maar ook landelijk, kortom teveel om op te noemen. Dat geldt ook voor de vele schatten die de bibliotheek, al dan niet digitaal, herbergt. Wil je meer specifieke tips? Lees hier de 7 tips die ik geef voor een succesvolle bibliotheekblog.

Moet ik nu gaan bloggen als bibliotheek?

Moet ik nu gaan bloggen als bibliotheek omdat ik anders de boot mis? Nee, zeker niet. Een blog starten en bijhouden werkt pas als er in de bibliotheek een of meer medewerkers zijn die dit graag willen en kunnen. Maar als het even kan raad ik het wel aan: zinvol om te doen. Om de redenen die ik hierboven heb aangegeven. En ook bloggen valt te leren.

Zijn er meer redenen om als bibliotheek te bloggen? Of kijk je anders aan tegen de redenen die ik hierboven noem? Ik hoor het graag! Wat je zojuist hebt gelezen is een blog, dus bij uitstek geschikt om te reageren.

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Huub van Dommelen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s