Twitterende bibliothecarissen: werkt dat?

Twitterende bibliothecarissen. Werkt dat? | WebbiebNLDeze vraag kwam in me op toen ik op Frankwatching het artikel las getiteld ‘Twitterende boswachters: werkt dat?’. In het artikel wordt uit de doeken gedaan hoe Natuurmonumenten social media gebruikt, vooral Twitter en Facebook. Zo worden op de Facebook fanpagina van Natuurmonumenten veel mooie natuurfoto’s getoond. Daarnaast zijn er zo’n 40 Twitterende boswachters in het hele land voor Natuurmonumenten actief, waarvan Boswachter Frans wel zo’n beetje de bekendste is.

‘Product met een beleving’

“Natuurmonumenten heeft een ‘product’ met een geweldige beleving. Leent de schoonheid en stilte van de natuur zich voor hectische social media? Jazeker!” zo lees ik. Op dat moment denk ik meteen aan de bibliotheek. Wat een enorme hoeveelheid ‘producten met geweldige beleving’ is er te vinden in de bieb. Die zich ook prima lenen voor sociale media.

Volgens het artikel werd er door Natuurmonumenten in het verleden in natuurbeheerderstaal over zaken gesproken als ‘de ecologische hoofdstructuur’ en ‘Natura 2000’. Maar nu staat de beleving voorop. De boswachters kregen een smartphone mee met de boodschap: stuur berichten, maak foto’s, doe wat in je opkomt! En wat blijkt? Juist de persoonlijke natuurbeleving waarmee boswachters via Twitter communiceren spreekt mensen aan.

Ik zie hier duidelijk de parallellen tussen boswachters en bibliothecarissen. Nee, ik heb niet gebeld met het ‘hoofdkantoor’ van de Nederlandse bibliotheken om te vragen hoeveel Twitterende bibliothecarissen er zijn en hoe groot hun bereik is. Zullen het meer dan 40 bibliothecarissen zijn? Zal het  bereik groter zijn dan 300.000 mensen? Ik weet het niet maar ik hoop het. Wat zou het mooi zijn als vanuit elke bibliotheek een of meer Twitterende bibliothecarissen hun belevenissen uit de bibliotheeknatuur delen met volgers.

Twitterende bibliothecarissen. Werkt dat? | WebbiebNLEn werkt dat, Twitterende bibliothecarissen? Ja natuurlijk! Als het bij boswachters werkt, waarom dan niet bij bibliothecarissen? Voor de zekerheid heb ik die vraag ook gesteld aan Sarah Houghton, directeur van de San Rafael Public Library (Cal, USA) online beter bekend als de Librarian in Black. Ik had het genoegen haar te mogen interviewen in Tilburg verleden week, waar zij een presentatie hield voor de TICER Summer School. Haar antwoord: “Jazeker, juist voor bibliotheken is social media uitermate geschikt. Hiermee kunnen bibliothecarissen laten zien dat ze er zijn voor het publiek en hun bibliotheek een persoonlijk gezicht geven. Juist de persoonlijke beleving, dat is wat mensen aanspreekt.”

Mocht ik al twijfelen, nu weet ik het zeker. Bibliothecarissen, sta op en beat de boswachters: geen 40 maar 400 Twitterende bibliothecarissen. Wat zeg ik? 4.000!

Binnenkort op het YouTube kanaal van WebbiebNL het interview met Sarah Houghton, the Librarian in Black. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste webbieb nieuws.

4 thoughts on “Twitterende bibliothecarissen: werkt dat?

 1. Hi,

  nu kan ik toch niet nalaten even als nlbiblioblogs te teageren … 40 twitterende bibliothecarissen? welnee, er zijn er veel meer….

  We doen een poging bij te houden hoeveel en wie, en daar lijsten van aan te leggen: zie de links op https://twitter.com/#!/nlbiblioblogs/lists

  nl-librarians 488
  nl-librarians-2 380
  Gewoon een tweede lijst met twitterende collega informatie-werkers omdat de eerste vol is!
  nl-libraries 244
  nl-archives 122
  nl-library-organizations 120

  en dat zijn ze lang niet allemaal.
  Je post stimuleert me wel om het weer wat op te gaan poetsen … 😉

  groeten

  dymphie

  • Wat goed! Geweldig natuurlijk dat er nu al HEEL VEEL Twitterende bibliothecarissen zijn! Dus de boswachters worden, aannemende dat deze cijfers kloppen en dat geloof ik meteen, gewoon helemaal weggeblazen door de bibliothecarissen. Dan wordt de volgende uitdaging wat mij betreft, kunnen we daar 4.000 van maken? Even een Usain Bolt sprintje trekken, kom op bibliothecarissen!
   Zonder gekheid, dat is natuurlijk prachtig. Zijn er ook cijfers over het bereik van alle Twitterende bibliothecarissen, worden daar lijsten van bijgehouden? En bibliothecarissen op Facebook, zijn daar cijfers over bekend?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s