iPhone5 teleurstellend voor bibliotheken

Het nut van NFC chip voor bibliotheken | WebbiebNLOp 12 september heeft Apple de iPhone 5 aan het publiek gepresenteerd. ‘Lichter, dunner en een beetje groter‘ kopt de NRC in haar nieuwsbericht op www.nrc.nl. Een 4 inch breedbeeldscherm voor extra gebruiksgemak, waardoor er ruimte is voor een extra rij iconen. Uiteraard is de iPhone 5 uitgerust met 4G technologie, die momenteel in Nederland beperkt beschikbaar is in 5 mobiele testnetwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo. Er zit ook een verbeterde 8 megapixels camera op.

Opvallend genoeg is de iPhone 5 niet uitgerust met een NFC chip. Via een NFC chip in de smartphone kun je gemakkelijk betalen, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk. Voor bibliotheken is dit interessant, want dankzij NBD|Biblion zijn inmiddels alle boeken in de bibliotheek voorzien van een RFID chip. In combinatie met de NFC chip in de smartphone kun je handige toepassingen bedenken.

Zo kunnen gebruikers via de smartphone met NFC chip informatie over het boek uitlezen en kunnen er makkelijk uitleen- en verlengtransacties worden uitgevoerd. Van bedrijven die actief zijn in de bibliotheekbranche heb ik al gehoord dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van dit soort toepassingen.

Waarschijnlijk gaan de nieuwe toepassingen uiteindelijk ook die kant op. Al was het maar omdat concurrenten van Apple, zoals Samsung, Nokia en Sony al wel NFC chips in hun nieuwste smartphone modellen hebben verwerkt. Maar dat de iPhone 5 geen NFC chip aan boord heeft, is toch wel enigszins teleurstellend voor bibliotheken.

Nieuw op het YouTube kanaal van WebbiebNL : het interview met Sarah Houghton, the Librarian in Black.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Webbieb nieuws? Schrijf je in voor de WebbiebNL nieuwsbrief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s