Gooi ’s een bommetje!

Korte tijd geleden was ik op bezoek bij een bibliotheekdirecteur. Om de diensten van WebbiebNL te bespreken, maar natuurlijk ook om te horen hoe het reilt en zeilt in die bieb. Als ik dan na afloop door de bibliotheek loop is het altijd moeilijk om niet te blijven hangen ‘op de werkvloer’ tussen de boeken, maar dat terzijde.

Het gesprek met hem, laten we ‘m Arno noemen, verliep geanimeerd totdat hij begon over zijn nieuwste idee.  “Ik ga stoppen met boeken”, zei Arno. “Hier, kijk die dalende lijn. Dat zijn de uitleencijfers van de afgelopen 5 jaar”. Hij liet een grafiek zien, vergelijkbaar met de daling van pak ‘m beet het aantal krantenlezers onder jongeren de afgelopen 10 jaar. Hij kwam op dreef. “Wie zit er nog op onze boeken te wachten, niemand toch? Eruit met die k..boeken!” Om vervolgens een pleidooi te houden voor doelgroepenbenadering. De jeugd bijvoorbeeld. De Bibliotheek Op School, BiebSearch enzovoorts.

Ik wist niet wat ik daarop moest zeggen. Ik dacht ‘is dit serieus? Weten zijn medewerkers dit al? En zijn Raad van Advies?’ Of is dit een onbewaakt ogenblik waarop Arno zijn frustraties de vrije loop laat? Ik mompelde iets in de trant van “Ja, dat is een verrassende invalshoek“. En het gesprek kwam gelukkig in wat rustiger vaarwater.

Daaraan moest ik denken toen ik de column “Help, we hebben geen visie!” las van Richard Engelfriet, opgenomen in “De bibliotheek op Scherp – een kritische blik op de toekomst”.  Daarin stelt Richard dat er geen gemeenschappelijke visie is van alle Brabantse Netwerkbibliotheken. Maar hij geeft ook tips. Ga lobbyen. En start met guerilla marketing. “Een geslaagde guerilla-actie zorgt voor instant influence“.

Natuurlijk, dat was het wat bibliotheekdirecteur Arno bedoelde! Ik had beter moeten luisteren naar wat hij niet vertelde. We moeten de barricades op. Guerilla voeren “Eruit met die k..boeken, we gaan iets anders doen!” Tja, waarom niet? De ruimte die dan ontstaat kan worden ingericht als Seats2Meet kloon, ik noem maar wat. En als het om boeken gaat? De top 30 van bestsellers en zoveel mogelijk Ebooks. Andere boeken? In een centraal depot op 1 locatie in de provincie, op bestelling leverbaar. Let wel, dit zijn wat voorbeelden hè? Waarschijnlijk zijn er nog veel betere ideeën.

Nieuwe inzichten in je bibliotheek | WebbiebNLWat ik bedoel te zeggen is dit. Gooi ’s een bommetje. Dat levert nieuwe inzichten op. Niet alleen maar doorrijden op ingesleten patronen maar het lef hebben om een nieuwe weg in te slaan. Waarom niet? Het ergste wat je kan overkomen is dat iemand roept “ik had nog zo gezegd, geen bommetje!”

Nieuw bij WebbiebNL! Module Mediawijsheid, een lespakket voor bibliotheken die Mediawijsheidles willen geven aan groep 7/8.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Webbieb nieuws? Schrijf je in voor de WebbiebNL nieuwsbrief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s