Bricks en clicks is toekomst voor bibliotheken

Bricks en clicks is de toekomst voor bibliotheken | WebbiebNLGeïnspireerd door de blog ‘Hoera, we gaan innoveren, #IDD12‘ kijk ik net als Jeanine Deckers ook verwachtingsvol vooruit naar komende week. Uiteraard is dit de week van de B2D, maar daarvoor is er op woensdag de innovatie doe-dag, de #IDD12. Wat er precies komen gaat op die Innovatie Doedag weet ik niet, maar de opzet is zoals Janine in haar blog beschrijft . Ik vind het geweldig leuk dat ik daarvoor uitgenodigd ben (dankjewel Saskia!) en natuurlijk wil ik goed voorbereid ‘aan de start verschijnen’.

Ik heb inmiddels een een lijstje met ideeën en mijn streven is om daar nog minimaal één idee per dag aan toe te voegen. Want innovatie begint met ideeën. Ik zeg bewust ideeën, zo breed mogelijk dus. Als er tijdens die #IDD12 zo’n 385 ideeën worden gespuid en daar zit 1 echt bruikbaar idee bij dan is de dag al geslaagd, wat mij betreft tenminste.

Voordat ik in het diepe spring tijdens die innovatie-doedag probeer ik naast een lijstje met ideeën ook een visie paraat te hebben over de toekomst van de bibliotheken in Nederland. Als dat de eerste vraag is die mij wordt gesteld bij aanvang van IDD12 “En Huub, hoe zie jij de toekomst van de bibliotheken?” moet ik natuurlijk wel met iets meer komen dan alleen ‘ziet er zonnig uit!’

Daarom hier mijn poging in het kort. Waar ik de toekomst in zie voor bibliotheken is de combinatie van bricks en clicks. Met bricks bedoel ik natuurlijk de bibliotheken zelf. Die moeten echt blijven bestaan. In elke stad tenminste één sterke centrale vestiging. Daarnaast enkele nevenvestigingen als daar budget voor is, maar bovenal: doelgroepenbeleid. Speciale formules bedacht voor heel specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld BoekStart en de Bibliotheek op School. Daar heeft de bibliotheek een duidelijke taak die mensen heel goed snappen. Iedereen snapt dat de bibliotheek en pak ‘m beet niet de wooncorporatie die taken op zich neemt. Op deze manier is de bibliotheek ‘in real life’ zichtbaar: in de stad, in het dorp, thuis en in de klas.

Website als centraal punt van de webbiebNaast de bricks zijn het natuurlijk de clicks waar het om draait. Een sterke online aanwezigheid is voor bibliotheken van levensbelang. Gelukkig wordt dit door de meeste bibliotheken onderkend en is de online bibliotheek een van de pijlers van hun toekomstig beleid, strategie of kompas. De vertaling naar de praktijk is voor veel bibliotheken nog wel een zoektocht. Er wordt naar mijn indruk teveel gekeken naar (en gewacht op) de ontwikkelingen bij Bibliotheek.nl. Natuurlijk zijn die ontwikkelingen voor de Nederlandse bibliotheken cruciaal. Als dat allemaal klaar is ligt er een mooie online bibliotheek. Maar dat is echt alleen een basis. Bibliotheken zullen zelf werk moeten maken van zichtbaarheid en lokale relevantie in hun werkgebied. Kijken of ik daar goede ideeën voor kan bedenken tijdens #IDD12.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Webbieb nieuws? Schrijf je in voor de WebbiebNL nieuwsbrief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s