5 hardloopgedachten over #B2D2012

Zondag 16 december 2012 deed ik mee aan de Lido Cross in Waalwijk. Tijdens het hardlopen gingen mijn gedachten onwillekeurig uit naar de Bibliotheek tweedaagse van afgelopen week in Middelburg. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.

Vertaal het maar als dingen die me opvielen tijdens de #B2D2012 (en eigenlijk ook tijdens de #IDD12, de Inovatie Doe Dag waar ik een dag eerder aan meedeed) en die bij mij zijn blijven hangen.

Hardloopgedachten | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!1. Bij Bibliotheek.nl maken ze meters.

Ik heb een goede indruk gekregen van de inspanningen die Bibliotheek.nl momenteel levert. Natuurlijk, op onderdelen is zeker wat aan te merken, en de kritiek die geleverd wordt is deels terecht. Maar 3 punten springen in het oog. Alle mensen van BNL die ik gesproken heb en waarvan ik presentaties heb bijgewoond,  zijn enthousiast bezig en stralen plezier uit in hun werk. Ten tweede komen ze stap voor stap met concrete opleveringen, en worden de contouren van hun bouwplan steeds beter zichtbaar.  Ook hameren ze continu op feedback van bibliotheken en vragen ze om ideeën en reactie op hun deliverables. Voor zover ik kan overzien wordt daar ook naar geluisterd.

2. Bibliothecarissen en hun persoonlijke initiatieven zijn goud waard

Ik heb ze gezien en gesproken tijdens de Innovatie Doe Dag en ook tijdens de Bibliotheek tweedaagse. Bibliothecarissen die niet langer wachten en zelf het initiatief nemen. Ik noem enkele mensen die ik heb ontmoet: Esther Valent met ‘Durf te vragen!’ of Jeroen de Boer cs. met Open Bibliotheken. Deze mensen zijn voor de branche goud waard en verdienen niet alleen waardering maar ook veel steun.

Hardloopgedachten | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!3. Focus op doelgroepen.

Veel bibliotheken kunnen in mijn ogen meer werk maken van doelgroepenbeleid. Formules als BoekStart, de Bibliotheek op School en BiebSearch zijn speciaal voor doelgroepen opgezet waar bibliotheken hun meerwaarde kunnen laten zien. BoekStart heeft nu een landelijke dekking van 90% en hopelijk bereiken de andere formules deze dekking ook snel.

4. Het moet (ook) saai blijven in de bibliotheek.

Wie de slotact van Sanne Wallis de Vries heeft bijgewoond weet wat ik bedoel. Bibliotheken zetten steeds meer activiteiten op touw en dat is natuurlijk prima, maar tegelijk moet het (ook) saai blijven in de bieb. Genieten van de oorverdovende stilte in de bieb noem ik dat. Heerlijk om in die stilte een krant of tijdschrift te lezen of om op internet rond te struinen. Sanne Wallis de Vries kon ervan genieten in de bibliotheek van Alpen aan den Rijn waar ze opgroeide, ik geniet ervan in mijn woonplaats Oisterwijk.

5. Waarom weten Nederlanders zo weinig over al het moois van de bibliotheken?

Als je tijdens de #B2D2012 hoort en ziet wat bibliotheken allemaal doen! Je komt in 3 dagen oren en ogen tekort en ik overdrijf niet. Maar tegelijkertijd denk ik ook: wordt het niet hoog tijd dat de rest van Nederland dat ook te weten komt? Natuurlijk wordt er flink aan de weg getimmerd door landelijke bibliotheekorganisaties en ook lokaal laat de bibliotheek zich beter zien. Maar naar mijn idee valt op dat terrein nog veel winst te boeken.

Vervolgens sloeg na 39 minuten en 9,2 km lopen door de bossen van Waalwijk de vermoeidheid definitief toe. Dus waarschijnlijk vergeet ik veel. Maar ik zag dat Jeanine Deckers (die ik voor het eerst heb ontmoet in Middelburg; nog voor het begon stonden we samen in een lift van 1 vierkante meter) er een mooie blog over heeft geschreven.

Ben je geïnteresseerd in nieuws en actualiteiten over de online bibliotheek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van WebbiebNL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s