5 redenen om geen iPadcafé te organiseren, 1 reden om het wel te doen.

Een iPadcafé organiseren in je bibliotheek | WebbiebNLZe schieten als paddestoelen uit de grond. iPadcafés, iPad workshops, iPad trainingen en varianten hierop.

Waar komt die honger toch vandaan om een iPadcafé in je bibliotheek te organiseren ?

Er zijn gemakkelijk 5 redenen te bedenken om daar als bibliotheek niet aan te beginnen:

1. De bibliotheek is de bibliotheek en dat moet vooral zo blijven.

We moeten doen waar we goed in zijn en dat zijn de bibliotheektaken waar het publiek ons van kent. Boeken uitlenen. Andere media horen daar natuurlijk ook bij, net als activiteiten rond leesbevordering.

2. Er worden al zoveel iPad cafés en trainingen aangeboden.

Als je kijkt naar het aanbod van iPad cafés, trainingen enzovoorts, dat is al enorm. Wat voegt een iPad café van de bibliotheek daaraan toe?

3. Doe geen dingen gaan waar je als bibliotheek geen verstand van hebt.

Als bibliotheek moet je je richten op zaken waar je verstand van hebt. Uitleggen hoe een iPad werkt hoort daar niet bij. We gaan toch ook niet uitleggen hoe een Tom-Tom werkt? Schoenmaker blijf bij je leest. Zeker in tijden van bezuinigingen. Ook bedrijven en organisaties gaan dan vaak terug naar hun kernactiviteiten.

4. Als je meegaat met hypes is het hek van de dam.

De iPad is een hype vergelijkbaar met de Commodore 64 in de jaren ’80. Als je daarin meegaat, waar eindigt het dan? Je moet zelfs oppassen dat je de geloofwaardigheid bij het publiek niet verliest.  Vooral niet meedeinen op allerlei hype golven is altijd de kracht van de bibliotheek geweest en dat moeten we koesteren.

5. Dan heb je wat uit te leggen aan stakeholders en dat moet je niet willen.

Als je begint met het organiseren van iPad cafés en dergelijke krijg je toch al snel kritische vragen vanuit subsidieverleners en andere stakeholders. Waar zijn jullie mee bezig? Daar zijn de financiële middelen en de facilitaire voorzieningen die wij beschikbaar stellen niet voor bedoeld.

iPascafés organiseren in je bibliotheek| WebbiebNLDit zijn uiteenlopende redenen die we weleens horen van bibliotheken die (nog) geen iPadcafés organiseren. Wat ons betreft is er 1 belangrijke reden om er wel iets mee te (gaan) doen en dat is de vraag en de behoefte bij het publiek. Bibliotheken die hiermee zijn begonnen zijn heel enthousiast. En het publiek niet te vergeten.

Wil jij ook aan de slag met een iPadcafé of iets soortgelijks in jouw bibliotheek? Wil je mensen tegenkomen die wel zijn overtuigd van het nut en vertellen over hun ervaringen?

Op 6 juni organiseert WebbiebNL de themamiddag “iPadcafés organiseren in je bibliotheek, hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s