Bibliotheken staan op 2. Verzilver die podiumplaats!

Heb je ook gezien dat bibliotheken in de top 3 staan van de 10 meest noodzakelijke voorzieningen?

In dit rapport van het Mulier instituut dat onderzoek deed naar zwembaden in Nederland is de volgende afbeelding opgenomen:

Bibliotheken in top 3 meest noodzakelijke voorzieningen

Bibliotheken staan samen met zwembaden bovenaan in de top 10 van meest noodzakelijke voorzieningen in een gemeente. En dat vinden burgers. Die ereplaats moeten bibliotheken natuurlijk claimen, dat is geweldig goed nieuws.

Met claimen bedoel ik opeisen, net als ‘wij eisen ijs’ in Floddertje. Dat vertelde ook de marketing manager van een grote retailformule tegen mij toen ik daar was. ‘Wij willen die plek innemen ten opzichte van de concurrentie en dat gaan wij zus en zo doen’. Ik twijfelde nog, maar een paar jaar later was het zover.

Dat moeten bibliotheken ook doen. Claimen wat je als bibliotheek in je werkgebied wilt. En dan heb ik heb natuurlijk niet over hard brullen en rücksichtslos opeisen. Maar op een geraffineerde manier. Met goede initiatieven, bruisende activiteiten, partijen benaderen en bruggen slaan, lobbyen over het belang van de bibliotheek, enzovoorts. Zo blijft de bibliotheek wel degelijk maatschappelijk relevant, ook de komende jaren.

Dat bibliotheken dat prima kunnen in de praktijk heb ik met eigen ogen gezien in Alkmaar, waar ik laatst was. Als je daar ziet wat de Bibliotheek Kennemerwaard allemaal doet en welke plaats de bibliotheek inneemt (letterlijk en figuurlijk in het hart van Alkmaar e.o.), dan neem ik mijn petje af voor de bibliotheek daar. En dat gebeurt natuurlijk op veel meer plaatsen in Nederland. Maar ook op veel plaatsen nog niet of veel te weinig. Kom op bibliotheken, verzilver die podiumplaats! Met de top 3 notering (zie de grafiek) heb je de munitie daarvoor in handen.

Bibliotheken maak werk van die podiumplaats

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Simone Heinen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s