Kies je voor retail of eigenheid?

Kies je voor retail of eigenheid?

Kies je voor retail of eigenheid? | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Die vraag kwam in me op tijdens en na afloop van de heropening van de bibliotheek Venlo, afgelopen donderdag. Daar is de bibliotheek in het centrum grondig verbouwd. Gelijktijdig met de verbouwing werd de retailformule ingevoerd, althans herkenbare onderdelen daarvan. Zo worden de materialen op thema geplaatst en door middel van frontpresentatie aangeboden.

Toen ik tijdens de heropening door de bibliotheek liep om het allemaal te bewonderen dacht ik: het ziet er allemaal heel mooi uit dat zeker, maar los van de discussie over vindbaarheid van boeken en andere pro’s en contra’s, gaat dit niet ten koste van de eigenheid van de bibliotheek? Want dat hoor je vaak als het om retail gaat: alle HEMA’s en GAMMA’s in Nederland zien er hetzelfde uit en die eenheidsworst krijgen de bibliotheken nu ook.

Enfin, toen ik genoeg foto’s had gemaakt van de nieuwe inrichting in de bibliotheek Venlo (zie ook de foto hierboven) ging ik kijken in het leescafé, want daar vonden alle openingsactiviteiten die avond plaats. Zo was er de junior stadsdichter van Venlo met een voordracht en ook Wim Daniëls was van de partij met een miniconférence, wat kan die man praten zeg (en het gaat nog ergens over ook)! Toen dat allemaal voorbij was raakte ik aan de praat met Noor Roelofs. Ik had eerst geen idee wie dat was, maar toen ik vroeg ‘wat brengt jou hier?’ vertelde ze dat ze stadsdichter van Venlo is en eerder op de avond buiten een gedicht over de bibliotheek had voorgedragen. Marion Mertens, directeur van de Bibliotheek Venlo kwam er ook bij staan. Zij wist te vertellen dat ze retail zien als een middel om de collectie toegankelijker te maken. De uitgangspunten daarvoor hebben ze vertaald naar hun gebouw en ze hebben ook eigen werelden er aan toegevoegd: Jong-in en Cross-over. Ook vertelde Marion dat ze voor het openingsprogramma bewust hadden gekozen voor optredens van lokale (o.a. stadsdichter) of regionale (o.a. Wim Daniëls) komaf.

Na afloop reed ik terug naar huis en toen dacht ik terug aan die eigenheid van de bibliotheek. Of die eigenheid niet onder druk komt te staan door de invoering van retail. Eerst dacht ik van wel, want zoals gezegd, alle bibliotheken gaan toch steeds meer op elkaar lijken. Maar hoe langer ik nadacht hoe meer ik begon te twijfelen. Dat had te maken met de uitleg die ik kreeg van Marion over hun aangepaste retailformule. Maar het had ook te maken met de druk bezochte heropeningsavond in Venlo, met alle leuke activiteiten in de bibliotheek. Want juist dat zorgt toch voor de eigenheid van de bibliotheek? Juist daarmee kun je je toch onderscheiden als bibliotheek, ook in lokaal opzicht? Met al die activiteiten die je voor het publiek in petto hebt kun je juist toch een geheel eigen, onderscheidende positie innemen? Op die manier heb je dat als bibliotheek helemaal zelf in de hand.

Daarom is mijn conclusie na de heropeningsavond in de Bibliotheek Venlo: de keuze voor bibliotheken is niet retail of eigenheid, maar retail én eigenheid.

Doe mee aan de eerstvolgende activiteiten van WebbiebNL:

26 juni: training Met social media je doelgroepen bereiken

28 augustus: Summer School, met de New York Public Library en het Rijksmuseum

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

Wil je de gratis WebbiebNL nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

One thought on “Kies je voor retail of eigenheid?

  1. Helemaal eens. Ik denk dat je verschil maakt met programmering die past bij je lokale publiek, maatwerk. Op de inrichting moet je naar mijn idee niet het onderscheid willen maken, kies iets wat al bewezen succesvol is. Maar goed, daar is iedere bibliotheekdirecteur vrij in om te kiezen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s