5000 e-books te leen, is dat groot nieuws?

Op de dag van het KNVI congres in Nieuwegein pakte Bibliotheek.nl uit met nieuws over de verkrijgbaarheid van e-books in de bibliotheek in 2014. 

Vanaf volgend jaar kunnen leden van de bibliotheek ruim 5000 e-books lenen. In de eerste 3 maanden kunnen bibliotheekleden vrij kiezen uit de collectie e-books. Wie vanaf april recentere titels wil lenen, moet daarvoor extra betalen. Leden kunnen voor 20 euro een ‘e-bookpluspakket’ aanschaffen waarvoor 18 e-books kunnen worden gelezen. Het is nog niet precies bekend op welke manier bibliotheekleden hun e-books kunnen lenen. In deze opzet zijn van alle grote uitgevers al toezeggingen ontvangen, zo werd bekend.

5000 eBooks te leen | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Is dit nou groot nieuws waar we blij van moeten worden vroeg ik me af. Want wat zijn nou 5.000 e-books? Dat lijkt natuurlijk veel, maar in feite gaat het maar om een kleine selectie uit een enorm boekenaanbod. En welke titels zijn het? Gaat het om aansprekende titels? Geen idee.

Ik weet niet of het groot nieuws is, maar het is wel goed nieuws.
Want februari dit jaar werd bekend dat het uitlenen van ebooks door openbare bibliotheken niet onder de regeling van het leenrecht in de Auteurswet valt.
Dat betekent dus dat (noodgedwongen) met alle uitgevers afzonderlijk afspraken gemaakt moeten worden. En dat zijn er een hoop.

Ik sprak toen dat net bekend werd met Sander van Kempen van Bibliotheek.nl en die kondigde al aan er zijn tanden in te gaan zetten. En zo te zien is dat aardig gelukt: hij heeft gesprekken gevoerd met al die uitgevers om tot afspraken te komen.

Dat er nu afspraken zijn met grote uitgevers vind ik dus wel groot nieuws.
Want hopelijk haken hierdoor ook kleinere uitgevers aan. En wellicht wordt er een uniform platform van ebooks gecreëerd voor en door de bibliotheken.
Benieuwd hoe het er allemaal uit komt te zien en 1 zwaluw maakt nog geen zomer, maar ik vind het goed nieuws. Want bibliotheken en e-books horen toch bij elkaar?

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s