Bibliotheken zitten in de lift

Op 6 december 2013 kwam het CBS met een update van de cijfers over de openbare bibliotheek. Zeg maar de jaarlijkse peiling onder openbare bibliotheken van het aantal organisaties, aantal uitleningen, aantal leden enzovoorts.

Eerlijk is eerlijk, ik durfde er eerst nauwelijks naar te kijken. Ik had namelijk verwacht dat die best wel dramatisch zouden zijn. We kennen immers de geluiden dat bibliotheken ten dode zijn opgeschreven in het perspectief van onder meer digitalisering en ontlezing.

En zo op het eerste oog zijn de cijfers ook niet bijster hoopgevend. Zo is het aantal bibliotheken in de loop der tijd gedaald van 544 in 1999 tot 162 in 2012. Met het aantal uitleningen is het nog droeviger gesteld. Die zijn sinds 1999 met bijna 42 % afgenomen: van totaal 158 miljoen uitleningen in 1999 kwamen de bibliotheken in 2012 niet verder dan 92 miljoen uitleningen. Dat is best wel heftig, niet?

Maar als je kijkt naar het totaal aantal leden van de bibliotheek, dan valt het weer mee. Die zijn wel gedaald, maar niet zo heel hard: van 4,3 miljoen leden in 1999 naar 3,9 miljoen in 2012. Zeg maar een afname van 8,3% in 15 jaar tijd. Dat vind ik wel meevallen.

Ga je dat cijfer van het totale aantal leden beter bekijken, dan wordt het interessant. Of beter gezegd, dan word ik vrolijk. Want wat blijkt? Het aantal volwassen leden is gedaald, maar het aantal jeugdleden is sinds 1999 behoorlijk gestegen: van 2 miljoen leden in 1999 tot meer dan 2,2 miljoen leden in 2012. Dat is een toename van 10%. In de grafiek hieronder staan deze cijfers afgebeeld.

Is dat nou een cijfer om euforisch van te worden? 10% meer jeugdleden voor bibliotheken sinds 1999? Nee, dat zou ik wat overdreven vinden. Maar ik vat het op als een positief signaal. Kennelijk werpt de aanpak die wordt gehanteerd met landelijke formules zoals BoekStart en de Bibliotheek op School, en niet te vergeten de lokale inzet van bibliotheken, vruchten af. Bibliotheken zijn dus anno 2013 nog steeds heel relevant. Voor iedereen, maar zeker voor de jeugd. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Kortom, genoeg reden om 2013 positief af te sluiten. Bibliotheken zitten in de lift!

Bibliotheken zitten in de lift | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!

Grafiek: S. Heinen / WebbiebNL. Bron: CBS cijfers openbare bibliotheken update 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s