Dé bibliotheek bestaat niet

Vorige week was ik te gast bij De Tweede Verdieping. Dat had alles te maken met de blog ‘Kies je voor retail of eigenheid‘ die ik eerder schreef naar aanleiding van de heropening van de bibliotheek in Venlo.

WebbiebNL 'Dé bibliotheek bestaat niet'Waar het eigenlijk op neer kwam, is dat men in Nieuwegein aan mij wilde laten zien wat er allemaal mogelijk is zonder retailformule. Want die hebben ze daar niet. Terwijl ze wel de beste bibliotheek van Nederland zijn in de categorie middelgroot. En zo’n prijs win je niet zomaar, dan heb je wat te bieden, niet?

Wat ze te bieden hebben werd mij uitgelegd door directeur Gemma Wiegant van De Tweede Verdieping en Joost Heessels, die daar ook werkzaam is. De koers die De Tweede Verdieping vaart valt samen te vatten onder de noemer ‘Kiezen om gekozen te worden’, aldus Gemma. Een aantal zaken wil men zo goed mogelijk doen, het overige laat men los. Wat ze goed willen doen zijn ‘de 3 pijlers van de bibliotheek’ lees ik in de visiebrochure:

  • Het lokale informatiecentrum
  • Het boeken- lees- en schrijfcentrum
  • Een centrum voor kunst en cultuur.

Het lokale informatiecentrum springt daarbij in het oog. Voor de lokale bevolking stelt De Tweede Verdieping informatiedossiers samen over thema’s als gezondheid en bewegen. Daarbij ligt de focus op de lokale context. Dus als iemand meer wil weten over bijvoorbeeld longkanker, dan willen ze kunnen vertellen of je daarvoor in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein behandeld kunt worden, of dat je in een ziekenhuis elders moet zijn. Met die insteek heeft De Tweede Verdieping de website Nieuwegeingezond.nu ontwikkeld. Maar ook het lokale informatiesysteem LocalConnect: een netwerk van beeldschermen in de stad, met onafhankelijke informatievoorziening van lokale not for profit organisaties. Indrukwekkend vond ik het. Het deed me denken aan de wijze waarop Kees Hamann bezig is met zijn bibliotheek Vlissingen (al zagen Gemma Wiegant en Joost Heessels dit anders).

WebbiebNL 'Dé bibliotheek bestaat niet'Heeft De Tweede Verdieping dan ook nog de klassieke bibliotheekfunctie in Nieuwegein? Ja die hebben ze. En hoe. De indeling van de bibliotheek is heel eigentijds, met verrijdbare beeldschermen waarop zelf samengestelde content op aantrekkelijke wijze wordt aangeboden. Ze hebben ook de ‘inleverkasten’: als je boeken terugbrengt zet je die in een aparte ‘inleverkast’, worden ze automatisch geregistreerd en kunnen anderen de boeken meteen weer lenen. De indeling van de bibliotheek kwam op mij over als heel open, organisch en eigentijds.

Niet zo opvallend zul je wellicht denken, maar ik vond van wel. Want in Nieuwegein is het toepassen van de retailformule geen thema. Men kiest voor een drietal pijlers, functies die de bibliotheek zo goed mogelijk wil invullen. En ze hebben ook een modern ingerichte bibliotheek. Met servicegerichte medewerkers, dat viel me bij binnenkomst al gelijk op: ‘u zoekt iets meneer, kan ik u helpen?’.

WebbiebNL 'Dé bibliotheek bestaat niet'Kortom, de retailformule biedt voor elke bibliotheek interessante aanknopingspunten, maar of je ‘m echt nodig hebt? In Nieuwegein laten ze zien van niet. Persoonlijk ben ik wel blij met die conclusie. Want in Nieuwegein laten ze op een andere manier zien hoe het ook kan. Zo is elke bibliotheek weer net iet anders. Of zou dat moeten zijn. Met visie ontwikkeld en voorzien van eigen couleur locale. Dé bibliotheek bestaat niet. Wat mij betreft houden we dat zo.

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

One thought on “Dé bibliotheek bestaat niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s