De bibliotheek is van iedereen

De bibliotheek is van iedereen. Zo kijk ik terug op mijn bezoek 29 januari jl. aan de Stadsbibliotheek Venlo. Eerder was ik daar al geweest voor de heropening van de Stadsbibliotheek aan de Begijnengang. Daar schreef ik toen een blog over met als thema ‘Kies je voor retail of eigenheid?‘ Ze hebben in de Bibliotheek Venlo gekozen voor elementen van de retailformule, maar op onderdelen ook voor een geheel eigen invulling. Voorbeeld daarvan is de Cross-Over Zone voor jongeren vanaf 14 jaar.

'De bibliotheek is van iedereen' | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Nu werd ik rondgeleid door directeur Marion Mertens die mij vertelde over de laatste puntjes op de i die nog resten na de grote verbouwing. Dat gaat onder andere om het vervangen van tafels en een elegantere ingang naar leescafé ’t Begiénke. Een leescafé inclusief podium dat erg goed loopt, met een drukke programmering en veel publieke belangstelling. Dit heb ik eerder ook al gezien in de Bibliotheek Kennemerwaard: ook daar is de combi leescafé met podiumprogrammering een groot succes.

Wat Marion ook vertelde is dat ze volgende week een ondernemersclub op bezoek krijgt. Allemaal jonge ondernemers die op zoek zijn naar kansen in de markt. Die groep ontvangt  ze graag in de bibliotheek. ‘Maar dan moet je ze ook wat te bieden hebben en wat is dat dan?‘ vroeg ik haar ietwat uitdagend. Maar dat hebben ze bleek uit haar toelichting. Er zijn werkplekken met Wifi en er zijn meerdere ruimten waar groepen een bijeenkomst kunnen houden. Ruimtes in grootte variërend en voorzien van beamer, wifi enzovoorts. Voor nog grotere bijeenkomsten hebben ze ook nog een grote zaal beschikbaar. Nu even niet, want er wordt een expositie over (hoe kan het ook anders…) carnaval gehouden. Een expositie waar veel belangstelling voor is: lokaal, regionaal, landelijk en zelfs vanuit het buitenland hoorde ik.

En toen gebeurde het. We hadden al gekeken in de computerruimte van de Bibliotheek Venlo. Die ruimte is voorzien van circa 10 werkplekken met met de nieuwste computers en aan de wand een groot smartboard. Daar werd op dat moment een cursus internet gegeven aan senioren. Volle bak. Marion vertelde wat daar nog aan verbeterd kon worden toen er een mevrouw op ons afkwam met een rollator. Ze had een vraag. Ze wilde meer informatie over het gebruik van een  iPad. Marion beende natuurlijk meteen naar een informatiemedewerker die haar kon helpen.

'De bibliotheek is van iedereen' | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Dat gaf mij de tijd om zo ’s wat vragen te stellen. ‘U heeft sinds kort een iPad?’ ‘Ja, die heb ik van m’n kinderen gekregen. Maar geen idee hoe zo’n ding werkt. Op mijn leeftijd is het niet meer zo eenvoudig om dat allemaal zelf uit te zoeken, dus daarom dacht ik, ik ga maar ’s naar de bibliotheek, daar kunnen ze mij vast wel helpen‘. Ik vroeg ‘hoe oud bent u dan als ik vragen mag’. ‘Ik ben vorige week 81 geworden, daarom kreeg ik die iPad cadeau’, kwam er monter uit.

Toen dacht ik na afloop: is dat niet geweldig? Jongeren, ondernemers, senioren, individueel of in groepsverband: de hele samenleving maakt gebruik van de bibliotheek. Om de Cross-Over Zone in te duiken, voor een stiltewerkplek, een vergader- of expositieruimte. Of als je 81 jaar oud bent en je wilt leren hoe een iPad werkt. De bibliotheek is van iedereen.

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

One thought on “De bibliotheek is van iedereen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s