iPadcafés in de praktijk, de bibliotheek vertelt

WebbiebNL organiseerde in 2013 twee themamiddagen ‘iPadcafés organiseren, hoe doe je dat?’. Een van de bibliotheken die daaraan deelnam was de Bibliotheek Kennemerwaard (bibliotheken in Alkmaar, Heerhugowaard e.o.) . Omdat we nu een klein jaar verder zijn, stelden we Jolanda Kreuk van de Bibliotheek Kennemerwaard 5 vragen over hun ervaringen. Jolanda Kreuk is ook een van de sprekers op de volgende themamiddag ‘iPadcafés organiseren, hoe doe je dat?’ op 13 maart a.s.

5 vragen aan Jolanda Kreuk over hun ervaring met het organiseren van iPadcafés:

iPadcafés in de praktijk | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Wanneer zijn jullie begonnen met iPadcafés organiseren?
Na de themamiddag bij WebbiebNL hebben we direct een start gemaakt. Niet te lang over praten en nadenken maar gewoon beginnen was het idee.

Wat was de opzet toen?
We hadden toen op 1 dag verschillende cafés gepland: Basistraining Tabletgebruik, Tablet voor Gevorderden en Tablets voor Ondernemers. Hiervoor hadden we iemand ingehuurd.

Hoe liep dat in het begin?
Dit liep niet direct soepel; meteen bij de eerste bijeenkomst bleek namelijk dat de WiFi in de ontvangstruimte niet goed was. Daarom hebben we de andere twee bijeenkomsten die gepland stonden geschrapt. Pas toen de techniek op orde was en we daar heel zeker van waren hebben we weer nieuwe stappen gezet.

Was er aanleiding om onderdelen aan te passen?
Ja, we hebben het idee van de thematische bijeenkomsten losgelaten. Geen thema’s maar gewoon algemene inloop in het tabletcafé en kijken waar we tegenaan liepen en bijsturen.

En hoe loopt het nu?
Nu loopt het erg goed. We hebben tabletcafe’s op verschillende locaties van de Bibliotheek Kennemerwaard en er is veel vraag naar. We hebben vaak tussen de 20 en 40 deelnemers per keer. Op verschillende locaties werken we samen met vrijwilligers van bijvoorbeeld Seniorweb of de Compuclub omdat we alleen de vragen niet aan kunnen.

iPadcafés in de praktijk | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Heeft het tabletcafé ook geleid tot andere (nieuwe) initiatieven?
Jazeker. We zijn nu aan het kijken of we de tabletcafé’s kunnen inzetten bij de programmering voor standaard activiteiten, zoals bijvoorbeeld de boekenweek met het thema reizen. In deze maand krijgt het tabletcafé dan ook het thema reizen.
Ook is er vraag naar workshops Haal meer uit je Android, Haal meer uit je iPad, Foto’s maken en ordenen, Schilderen op je iPad, enzovoorts. Voor dit soort workshops zoeken we samenwerking.

Wil je Jolanda Kreuk uitgebreid aan het woord horen? Wil je alles te weten komen over het organiseren van iPadcafés in jouw bibliotheek?
Kom dan naar de themamiddag ‘iPadcafés organiseren, hoe doe je dat?’ op 13 maart a.s.

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

One thought on “iPadcafés in de praktijk, de bibliotheek vertelt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s