Ebooks? Graag, maar liever (bijna) gratis!

De laatste paar weken is er veel nieuws over ebooks. Het begon met de aankondiging begin dit jaar dat de bibliotheek ebooks op grote schaal gaat aanbieden aan haar leden. Niet veel later kwamen de illegale ebooks in het nieuws: veel mensen zijn niet bereid te betalen voor een ebook en downloaden het liever illegaal. Afgelopen week ging het nieuws weer over ebooks:  een aantal uitgeverijen komt namelijk met een alternatief: een soort Spotify voor ebooks, waar je voor een vast bedrag een onbeperkt aantal ebooks kunt lezen.

Er gebeurt dus heel veel in ebookland. Er is echter één trend die hierin duidelijk naar voren komt: mensen wil zo min mogelijk betalen voor zo veel mogelijk ebooks.

Deze trend is niet zo gek. Wat nu met ebooks gebeurt, gebeurde al eerder met films en muziek. Tien jaar geleden ging men massaal illegaal films en muziek downloaden. Waarom betalen als je het ook gratis kon krijgen? Illegaal? Niemand die daar moeilijk over deed: de buurman en je broer of zus doen het toch ook? De laatste paar jaren is deze trend weer omgeslagen door goede en goedkope alternatieven zoals Spotify voor muziek en Netflix voor films en series. Met Spotify en Netflix kun je eenvoudig onbeperkt muziek en films streamen, voor een klein bedrag. Een bedrag dat iedereen wel missen kan. Zowel Spotify en Netflix worden enthousiast ontvangen door gebruikers als de industrie: door Spotify is er sinds enkele jaren ook weer winst gemaakt in de muziekindustrie.

EigeBooks | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!enlijk is het dus vreemd dat er nog geen Spotify variant is voor ebooks. De prijzen van ebooks zijn relatief hoog  en omdat je geen fysiek product hebt, willen mensen het niet betalen. Met het ebookplatform van bibliotheek.nl gaat het al een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Het grote probleem van het ebookplatform  van de bibliotheek is namelijk dat het niet onbeperkt is. Vanaf april 2014 moet er 20 euro betaald worden om 18 ebooks te lenen die vrij nieuw zijn. Niet heel veel geld op zich, maar of deze aanpak succesvol zal zijn? Mensen worden namelijk getriggerd door een onbeperkt aanbod. Hiervoor willen mensen best een aantal euro per maand voor betalen, zolang ze maar zoveel ebooks mogen lenen als ze willen.

Het All-you-can-read principe wordt wel toegepast bij het aangekondigde ebookplatform van een aantal Nederlandse uitgevers. Hoewel hier nog niet veel over bekend is, gaat het om een Spotify-achtig platform, waar men onbeperkt ebooks kan lezen. Hoeveel dit gaat kosten is nog niet bekend, maar als dit een bedrag is vergelijkbaar met Spotify en Netflix, zou dit ebookplatform behoorlijk succesvol kunnen worden.

Of het aangekondigde ebookplatform van uitgeverijen een bedreiging vormt voor het uitleenmodel van ebooks door de bibliotheek? Waarschijnlijk niet. Als bibliotheeklid zul je waarschijnlijk eerder gebruik maken van de dienst van de bibliotheek, omdat je daar oudere boeken gratis kunt lenen en nieuwere voor een relatief klein bedrag. Wanneer je geen lid bent van de bibliotheek en wel ebooks wilt streamen, dan kies je eerder voor de All-you-can-read oplossing, simpelweg omdat hier het aanbod groter en nieuwer zal zijn. Willen bibliotheken nieuwe leden werven, dan zal hun ebookplatform wellicht niet de meest effectieve manier zijn.

Wil je meer weten over eBooks? Meld je dan aan voor onze themamiddag ‘eBooks in je bibliotheek, een kwestie van doen‘!

WebbiebNL / Simone Heinen.

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s