Ik ben 3 en wil bibliotheeklid worden

Donderdag 13 februari was ik op bezoek bij Gert-jan Sweep, directeur van Bibliotheek Almelo.

'Ik ben 3 en wil bibliotheek lid worden' | WebbiebNL  Haal meer uit je online bibliotheek!

Eerlijk gezegd wist ik totaal niet wat voor bibliotheek ik kon verwachten. Toevallig zat Gert-jan naast mij bij de presentatie van het rapport Bibliotheek van de Toekomst door de commissie Cohen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het SIOB. We raakten in gesprek en een afspraak om langs te komen en de bibliotheek te bekijken was al snel gemaakt.

Als je aan komt lopen zie je een vrij markant gebouw waar je meteen de indruk krijgt: daar zit iets waardevols in, iets cultureels. Het had een museum kunnen zijn, maar het is de bibliotheek. Dat idee.

Toen ik binnen was kreeg ik meteen een warm gevoel. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met de retailformule die ze in Almelo voeren. Gert-jan vertelde dat ze daar als een van de eerste stadsbibliotheken de whitebox variant van de retailformule hebben ingevoerd.  Maar het heeft denk ik meer te maken met de indeling van het gebouw. Als je binnenkomt ga je linksaf naar het leescafé en rechtsaf naar de bibliotheek. Er zitten veel hoogteverschillen in het gebouw en daardoor krijg je snel een eerste indruk wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft. En daar wordt je nieuwsgierig van.

'Ik ben 3 en wil bibliotheek lid worden' | WebbiebNL  Haal meer uit je online bibliotheek!Zo blijkt de Bibliotheek Almelo  met allerlei partners samen te werken en zijn die ook zichtbaar aanwezig in de bibliotheek. Bijvoorbeeld de streekredactie van dagblad Tubantia, die ter plekke in de bibliotheek aan het werk is. Maar ook de plaatselijke VVV en Loes – Centrum voor Jeugd en Gezin met een permanente informatie- en consultatieshop. Gert-jan vertelde dat hij gelooft in deze vormen van samenwerking: niet alleen ruimte in de bibliotheek verhuren aan derden, maar daadwerkelijk samenwerken. Zo vertelde hij dat hij momenteel in gesprek is met een plaatselijke sportschool om tot een gezamenlijk aanbod richting klanten te komen.

Kort samengevat, de Bibliotheek Almelo maakte op mij indruk als stadsbibliotheek, een soort kloppend hart van de stad met veel verbindingen naar andere functies. Een bibliotheek die samenwerkingen op poten zet met lokale partners en die ook zichtbaar uitdraagt, in de bibliotheek en daarbuiten.

'Ik ben 3 en wil bibliotheek lid worden' | WebbiebNL  Haal meer uit je online bibliotheek!En gaat het dan ook nog over boeken lezen en leesbevordering  in de Bibliotheek Almelo? Gelukkig wel. Daar was ik zelf getuige van toen ik binnenkwam en wat stond rond te kijken. Er kwam een moeder met kind binnen die zich meldde bij het informatiepunt. ‘Ik ben 3 en wil lid worden van de bibliotheek‘ zei de moeder namens haar dochter. Ze werd geholpen door jeugdbibliothecaris Jolanda van Vemde. Die vertelde mij later dat Bibliotheek Almelo veel succes heeft met promotieacties om lid te worden, bijvoorbeeld de actie tijdens de Nationale Voorleesdagen. ‘Daar komen veel moeders met jonge kinderen op af’. Want daar gaat het om, zei Jolanda:  ‘als we een goodiebag hebben met leuke dingen erin en we promoten dat actief, dan zorgt dat voor een toestroom van jonge ouders (vooral moeders..) die na jaren afwezigheid opnieuw de bibliotheek binnenstappen’.

Dus als ik nog geen 5 minuten binnensta en ik hoor al iemand roepen ‘ik ben 3 en wil bibliotheeklid worden’ en ik tel daar de andere 1e indrukken bij op, dan is mijn conclusie: ze zijn goed bezig in de Bibliotheek Almelo.

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s