6 vragen en antwoorden over WaaS 2.0

6 vragen en antwoorden over WaaS 2.0 | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Door Bibliotheek.nl is de introductie van WaaS (Website As A Service) 2.0 aangekondigd. WebbiebNL heeft 6 prangende vragen en antwoorden over de nieuwe WaaS 2.0 voor je op een rijtje gezet.

1. Wat verandert er met WaaS 2.0?
Er verandert veel met WaaS 2.0. De grootste verandering is dat er van slechts één Content Management Systeem (CMS) gebruik wordt gemaakt waarmee de website beheerd wordt, namelijk Adobe Experience Manager. In dit CMS kan alles gedaan worden waar nu de drie systemen ((TMS, CMS en Widgetstore) voor nodig zijn. Daarnaast is de interface van dit CMS eenvoudig en werkt het met een drag & drop systeem. Voor marketingdoeleinden is dit CMS ook goed toegankelijk, aangezien er op klantniveau personalisatie kan worden toegepast. Verder werkt het CMS met het WYSIWYG (What You See Is What You Get)- principe: tekst is direct zichtbaar op het scherm, waardoor je meteen ziet hoe het er op de website uit zal zien. Ten slotte zal WaaS 2.0 ook uitgebreide statistieken kunnen genereren over het verkeer naar en op de bibliotheekwebsite. Dat is een groot voordeel als je bedenkt dat er op dit moment geen statistieken over de widgets op de website beschikbaar zijn.

2. Wanneer wordt WaaS 2.0 ingevoerd?
WaaS 2.0 wordt gefaseerd ingevoerd. Bibliotheken die nu gebruik maken van WaaS 1.0 zullen in de periode april – juni overstappen naar WaaS 2.0. Bibliotheken die direct-plaatsbare widgets gebruiken en bibliotheken die nog geen gebruik maken van WaaS 1.0 zullen na juni de mogelijkheid krijgen om over te stappen naar WaaS 2.0.

3. Is de WaaS 2.0 een verbetering ten opzichte van WaaS 1.0?
Ja, naar verwachting is WaaS 2.0 een aanzienlijke verbetering tegenover WaaS 1.0. Het wordt namelijk veel gemakkelijker doordat je met slechts één systeem hoeft te werken in plaats van drie. Daarnaast worden redactionele werkzaamheden makkelijk om uit te voeren met het zgn. ‘drag & drop’-systeem. Ook vanuit marketingperspectief zitten er voordelen aan de WaaS 2.0, omdat personalisatie ver door te voeren is en er ook een uitgebreid statistiekprogramma bij zit, waardoor resultaten gemeten kunnen worden.

4. Wat zijn de gevolgen van WaaS 2.0 voor de bibliotheken?
Het belangrijkste gevolg is dat WaaS 1.0 verdwijnt. Je moet dus actie ondernemen wanneer je bibliotheek WaaS 1.0 al gebruikt. Bibliotheken die slechts een aantal widgets gebruiken, moeten ook actie gaan ondernemen, want het is niet meer mogelijk om slechts enkele widgets af te nemen. Als bibliotheek heb je drie opties. Er is de portalvariant, waarbij je veel landelijke content overneemt en slechts lokale content toevoegt, de lokale WaaS-variant, waarbij hosting en beheer wordt uitbesteed aan BNL, maar wel eigen content maakt en beheert en tot slot de variant met een eigen CMS, waarbij de website wel gekoppeld wordt aan de landelijke infrastructuur. Dit wil echter niet zeggen dat je je eigen vormgeving kwijt bent, indien je voor WaaS 2.0 kiest. Met WaaS 2.0 is het mogelijk om vrij te bepalen wat je overneemt van de landelijke organisatie en wat niet. Vormgeving, websitecomponenten en stramienen kunnen met WaaS 2.0 ook door de bibliotheek zelf bedacht en uitgevoerd worden. WaaS 2.0 biedt daarmee veel vrijheid, maar er kan tegelijkertijd ook teruggevallen worden op landelijke content.

5. Wat verandert er voor mijn bibliotheekwebsite?
Dat hangt er vanaf. Op dit moment zijn er circa 60 bibliotheken die de WaaS 1.0 website van Bibliotheek.nl in de lucht hebben. Die zullen sowieso over moeten stappen naar WaaS 2.0 of op een ander CMS. Reden is dat WaaS 1.0 op termijn niet meer wordt ondersteund. Qua uiterlijk zal er niets veranderen: klanten zullen niets merken van de overgang naar WaaS 2.0. Alleen de redactieomgeving zal veranderen.

6. Is het mogelijk om training te krijgen over WaaS 2.0?
Wanneer bibliotheken overgaan naar WaaS 2.0 wordt uiteraard ook stil gestaan bij de training van medewerkers. WaaS 2.0 zal eenvoudiger zijn dan WaaS 1.0, maar een nieuw systeem heeft uiteraard altijd wat training nodig. Bij de overgang van WaaS 1.0 naar WaaS 2.0 wordt daar aandacht aangeschonken door Bibliotheek.nl. Je kunt ook via WebbiebNL een training volgen over WaaS 2.0. Van onze WaaS-specialisten krijg je dan uitleg en tips om optimaal met WaaS 2.0 te leren werken. De trainingen van WebbiebNL worden op 3 locaties in Nederland gegeven: Utrecht, Eindhoven en Zwolle.

WaaS 2.0 Quick Scan
Wil je meer weten over de gevolgen van de WaaS 2.0 voor jouw bibliotheekwebsite? Met de WaaS Quick Scan zet WebbiebNL de mogelijkheden en gevolgen voor je bibliotheekwebsite op een rijtje. Hiervan wordt verslag uitgebracht en wordt dit in een gesprek toegelicht. Je weet dan precies waar je als bibliotheek aan toe bent.
Vraag informatie aan over de WaaS Quick Scan.

Interesse in de activiteiten van WebbiebNL?

Inschrijven WebbiebNL nieuwsbrief.

Meer over het actuele trainingsaanbod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s