Jong geleerd is oud gedaan!

– Bibliotheken stimuleren basisvaardigheden zoals lezen –

Ipads, tablets en smartphones. De gemiddelde volwassene heeft één of meerdere van dit soort producten. Handig om te internetten, te mailen of een spelletje te spelen. Toch lijkt er een andere groep gebruikers er nog handiger mee te zijn, namelijk kinderen!

Baby’s, peuters en kleuters weten hoe een tablet werkt.

Veel kleuters, peuters en zélfs baby’s weten zelf wel hoe ze moeten omgaan met tablets. In een handomdraai openen ze spelletjes, voeren deze goed uit en openen weer andere spelletjes. Moeiteloos lijkt het hen af te gaan. Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje:

Baby’s, peuters en kleuters weten niet hoe een boek werkt.

Kinderen leren steeds jonger hoe ze met nieuwe media moeten omgaan, maar dit betekent niet dat ze moeten vergeten hoe een boek of tijdschrift werkt. Steeds meer kleine kinderen snappen dit namelijk niet. Een tijdschrift dat niet werkt met touchscreen? Is het soms kapot? Hier is ook een leuk filmpje over gemaakt:

Meer voorlezen uit boeken

Hoe schattig dit ook lijkt, eigenlijk is dit wel een groot probleem. Ik vind het een schokkende ontwikkeling dat kleine kinderen gedrukte media helemaal niet begrijpen. Hoe kan dit? Misschien moet er meer voorgelezen worden met een ouderwets gedrukt boek?

Week van het Jonge Kind 2014

Deze week is het de Week van het Jonge Kind, waarbij de focus dit jaar ligt op het leren in de eerste levensjaren. Dit is mooi samengevat in het thema van de week: Early years are learning years. Leren is belangrijk in die eerste jaren en het is mooi dat ook digitale vaardigheden een onderdeel hiervan zijn. Maar juist ook de basisvaardigheden zoals lezen en omgaan met een boek horen hier bij. Ideaal dus om als bibliotheken gebruik te maken van zulke themaweken en de basisvaardigheden te stimuleren!

WebbiebNL / Simone Heinen

Trainingen en themamiddagen voor bibliotheken bij WebbiebNL:

22 april: Themamiddag ‘eBooks in je bibliotheek’

5 juni: Themamiddag ‘Mediacoach in de praktijk’

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

Wil je de gratis WebbiebNL nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s