Smartphone cafés nieuwe trend in bibliotheken?

– Over het houden van smartphone cafés in bibliotheken –

Smartphone café in je bibliotheek | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheekZien we hier een nieuwe trend ontstaan: Smartphone cafés in bibliotheken? Enkele weken geleden zag ik via Twitter de aankondiging voorbij komen voor Smartphone tips en trucs bij Bibliotheek Veluwezoom.

De aankondiging hiervan op de website van de Bibliotheek Veluwezoom is als volgt:

“Sinds een paar jaar zijn er nieuwe soorten telefoons op de markt, de zogenaamde smartphones. Dat is een Engelse term die letterlijk ‘slimme telefoon’ betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms’en, maar ook andere dingen, zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is zelfs noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone. Dit internetcafé geeft u tips en trucs over de werking van deze telefoons”.

Waarom een smartphone café in de bibliotheek?

Deze aankondiging geeft eigenlijk al heel goed weer waarom een smartphone café nodig is. Dergelijke apparaten (of moeten we zeggen ‘devices’?) bezitten vaak meerdere functies en vergen toch de nodige vaardigheid in de bediening. Okay, de bediening van het scherm is intuïtief en eenvoud voert de boventoon (of zou dat moeten doen), maar juist voor mensen die hiermee niet zijn opgegroeid kan het behoorlijk lastig zijn.

Smartphone cafés passen goed in mediawijsheid portfolio

Het aanbieden van smartphone cafés past ook goed in de activiteiten portfolio van bibliotheken rond mediawijsheid. eBook cafés, tabletcafés, iPadcafés en nog veel meer activiteiten op dit gebied die de bibliotheken bieden om de digitale kloof te dichten.

Volg Bibliotheek Veluwezoom en begin smartphone café

Smartphone café in je bibliotheek | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheekKortom, mijn conclusie is: volg het voorbeeld van Bibliotheek Veluwezoom en begin in de bibliotheek met het houden van smartphone cafés. Zeker richting de vakantieperiode.

Want je moet maar weten hoe je de internetverbinding op je smartphone uitzet als je naar het buitenland gaat om hoge kosten te voorkomen. Dat zijn tips die mensen graag horen van de bibliotheek.

Lees ook de blog: Bibliotheek loopt achter Twitter feiten aan

Doe mee aan de eerstvolgende activiteiten van WebbiebNL:

26 juni: training Met social media je doelgroepen bereiken

28 augustus: Summer School, met de New York Public Library en het Rijksmuseum

25 september: start leergang Mediacoach in de praktijk

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

Wil je de gratis WebbiebNL nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s