Gedigitaliseerde tieners, lezen ze nog?

Leesgedrag van tieners

Tieners vormen een moeilijke en kritische doelgroep die meer vragen dan antwoorden oproept. Lezen tieners fictie of geëngageerde boeken? Lezen ze vrijwillig of omdat het moet voor school? Lezen ze überhaupt nog wel?

What teens are reading now

Lezen gedigitaliseerde tieners? | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek!Het bordje met de tekst ‘what teens are reading now’ op de afbeelding kan op twee manieren worden opgevat. Enerzijds kan het betekenen dat tieners tegenwoordig zoveel lezen dat alle boeken voor deze doelgroep zijn uitgeleend.

Anderzijds kunnen we de tekst opvatten als cynisme dat ons duidelijk maakt dat tieners tegenwoordig niets meer lezen.

De invloed van lezen op tieners

Laten we hopen dat het bordje doelt op de eerste opvatting. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat lezende tieners meer kans hebben op een goede baan dan hun niet-lezende leeftijdsgenoten. Dit geldt zowel voor de jongens als voor de meiden. Geen enkele andere buitenschoolse activiteiten hebben volgens het onderzoek dezelfde invloed op de tieners.

De redenen om te lezen lijken ook gekoppeld te zijn aan het milieu waarbinnen tieners zijn opgegroeid. Tieners uit hogere milieus lezen bijvoorbeeld, omdat ze snel het gevoel hebben dat ze iemand teleurstellen als ze dit te weinig doen. Tieners uit lagere milieus die veel boeken lezen, vergroten hun kans om uiteindelijk naar de universiteit te gaan, maar zullen niet snel iemand teleurstellen als dit niet lukt. Lezen in combinatie met het doen van andere culturele activiteiten vergroot ook nog eens de kans op een goede opleiding of baan. Mooi dus dat de Nederlandse bibliotheken hierin tegenwoordig zo veelzijdig zijn.

Lezen en social media

Hoewel dit geen betoog is om tieners meer de boeken in te laten duiken, onderstreept dit onderzoek wel de relevantie van lezen. Nu is de vraag nog of tieners überhaupt lezen. En of en waarom dit is veranderd in vergelijking met de afgelopen decennia.

Dat tieners inderdaad minder lezen wordt bevestigd door deze leraar Nederlands. Ook ziet hij een verband met het gebruik van internet. Niet heel vreemd, want literatuur en social media lijken elkaar enorm tegen te spreken. De laatste staat er namelijk om bekend dat het korte stukken tekst aanbiedt die makkelijk en snel te lezen zijn. Het 140-tekens-limiet van Twitter geldt als je jongeren wil bereiken in principe overal.

Hoe bereik je de niet-lezende tiener?

Hoewel het bordje zelf waarschijnlijk niet cynisch bedoeld is, is de foto dat wel. Het onderstreept de dalende lijn in het leesgedrag van tieners. Hoewel er sprake is van deze dalende lijn zullen er natuurlijk altijd jongeren zijn die wel graag lezen en de boekentafel in de bibliotheek maar al te graag leegplunderen. Het blijft echter belangrijk de overige tieners ook te bereiken.

Tieners bereiken via sociale media

Wil je weten hoe je tieners en andere doelgroepen kunt bereiken via social media? Meld je dan nu aan voor de training ‘Met social media je doelgroepen bereiken’.

Lees ook: Vertaal de bibliotheek naar een belevenis

WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s