Zijn er nog bibliothecarissen?

Zijn er nog bibliothecarissen?Zijn er nog bibliothecarissen | WebbiebNL

Deze vraag kwam in me op toen ik tijdens de themamiddag eBooks in de bibliotheek in gesprek kwam met een deelnemer. Die bleek sinds een jaar werkzaam te zijn in de bibliotheek en had een onderwijsachtergrond. Haar werkzaamheden liggen vooral op het gebied van eBooks en mediawijsheid, vertelde ze. Ik kom daar straks op terug.

Wat doet een bibliothecaris?

Ik heb opgezocht wat een bibliothecaris doet en ik kwam 2 herkenbare beschrijvingen tegen. Volgens deze beschrijving valt het werk van een bibliothecaris uiteen in 5 hoofdtaken: beschikbaar stellen van informatie, up-to-date houden van de collectie, informatie opbergen, helpen bij het zoeken van informatie en informatie uitwisselen met andere bibliotheken. Volgens de beschrijving op Wikipedia is een bibliothecaris letterlijk een bewaarder van boeken, maar wordt duidelijk dat een bibliothecaris ofwel medewerkers zijn die informatie en advies verschaffen aan bibliotheekbezoekers ofwel medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de beleidsbeslissingen in de bibliotheek (samenstelling van de collectie, wijze van ontsluiting van het uit te lenen materiaal, samenwerkingsverbanden met andere instellingen enz.).

Wat zie je in de praktijk bij bibliotheken?

Als ik de definitie van bibliothecaris zoals hierboven omschreven aanhoudt is mijn waarneming dat er steeds minder bibliothecarissen zijn. Okay, ze zijn er nog wel maar het worden er steeds minder. Natuurlijk worden er nog steeds boeken en andere media uitgeleend die worden teruggebracht en netjes terug in de kast worden gezet. Daar zijn uiteraard mensen voor nodig. Maar dan ben je natuurlijk nog geen bibliothecaris. Wanneer ben je dan wel bibliothecaris? Ik had het daar een tijdje geleden over met iemand van een bibliotheek en die concludeerde dat er bijna geen jeugdbibliothecarissen meer zijn: medewerkers met uitgebreide kennis over jeugdliteratuur en klanten daarover kunnen adviseren. Ze klaagde al dat er zelfs medewerkers rondlopen met de bouwmarktmentaliteit: sorry, als het er niet staat hebben we het niet.

Wie zie je dan wel in de bibliotheek?

Wat je wel in de bibliotheek ziet zijn steeds meer medewerkers die zich bezig houden met taken op het gebied van:

  • Klantgerichtheid, zoals gastheer / gastvrouw.
  • Educatie rond nieuwe media en mediawijsheid.
  • Organiseren van evenementen.
  • Cursussen en workshops geven.
  • Samenwerking met andere organisaties, bijvoorbeeld cultuur.

Uiteraard zijn er nog genoeg functies op andere gebieden zoals beleid, marketing en communicatie enz. enz., maar die staan nog veel verder van  de taken die geschaard kunnen worden onder het vak van bibliothecaris.

Wat is dan de conclusie over bibliothecarissen?

Er zijn steeds minder bibliothecarissen. Het is een uitstervend ras, zo lijkt het. Dat wordt ook bevestigd als je daarnaar vraagt bij bibliotheken. Er zijn overigens nog steeds wel initiatieven rond informatieverschaffing en -bemiddeling: kijk bijvoorbeeld naar het Local Connect initiatief van bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein of het gezamenlijke Twitter initiatief van de bibliotheken. Tegelijkertijd zie je een verschuiving naar andere taakgebieden, zoals onderwijs en educatie. Dat verklaart waarom er steeds meer bibliotheekorganisaties worden bevolkt door medewerkers met een onderwijsachtergrond. Zoals de bibliotheekmedewerker die ik sprak tijdens de themamiddag over eBooks in de bibliotheek. Misschien had de kop boven deze blog daarom ook kunnen zijn: bibliotheken nemen onderwijs over. We zullen zien of het zover komt.

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Huub van Dommelen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

2 thoughts on “Zijn er nog bibliothecarissen?

  1. Ik werk al heel lang in organisaties waar de bibliothecaris niet meer voorkomt in de functiebeschrijvingen. Sinds de nieuwste reorganisatie hebben we nu alleen een MT (hierin zitten meestal geen bibliothecarissen) en medewerkers ” Formulebibliotheek” = Retail bibliotheek en medewerkers Educatieve bibliotheek. Beide functies zijn MBO functies! De laatste is eigenlijk leesconsulent MBO maar kan ook goed een onderwijsachtergrond hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s