Instagram iets voor jouw bibliotheek?

-Is Instagram wel of niet interessant voor bibliotheken?-

Wat is Instagram?

Foto bewerkt in Instagram | WebbiebNL haal meer uit je online bibliotheekInstagram is een van de vele vormen van sociale media waar jongeren zich de laatste tijd massaal op storten. Uit het laatste social media onderzoek van Newcom blijkt dat 1,4 miljoen Nederlanders Instagram gebruiken, waarvan 536.000 dagelijks. De belangrijkste kenmerken van Instagram zijn dat je je eigen foto’s kunt maken, bewerken en delen met al je vrienden. Deze foto’s kunnen overal over gaan, dus ook over wat er in en om de bibliotheek speelt.

Voor wie Instagram nog nooit heeft gebruikt, is de stap om dit toch te doen misschien groot. Er zijn verschillende redenen om je er niet aan te wagen. Maar misschien is het geen slecht idee om toch maar een account aan te maken.

3 redenen om niet te Instagrammen

Een reden om ver weg te blijven van Instagram is dat jongeren er zo ontzettend handig mee zijn. Dit maakt het moeilijk om daarin mee te kunnen komen. Dit laatste is wel belangrijk als je op Instagram serieus genomen wilt worden, dus zorg dat je weet wat je doet.

Een andere reden om niet te Instagrammen is dat je als bibliotheek al heel veel doet met social media. Twitter, Facebook, YouTube gebruik je waarschijnlijk al. En dan komt daar ook nog Instagram bij. Hoe houd je het allemaal up to date?

Ten slotte kun je je afvragen voor wie je het allemaal doet. Want de laatste cijfers laten zien dat Instagram door 1,4 miljoen Nederlanders wordt gebruikt, waarvan 536.000 dagelijks. Dat lijkt veel, maar op een bevolkingsomvang van bijna 17 miljoen mensen is dat natuurlijk peanuts.

1 reden om het wel te doen

Jongeren komen niet zomaar op de website van je bibliotheek. Maar als jongeren niet naar je bibliotheek komen, kun je ze  als bibliotheek zelf op gaan zoeken! Jongeren zitten vaak een groot deel van de dag op Instagram, dus als je ze ergens wilt bereiken is het hier. Dat is een belangrijke reden om wél gebruik te maken van Instagram.

5 Manieren om Instagram te gebruiken in je bibliotheek

Voorbeeld van een foto bewerkt in Instagram | WebbiebNL haal meer uit je online bibliotheekAmy Mollett en Anthony McDonnel onderzochten voor ‘LSE Review of Books’ de vijf voornaamste redenen voor bibliotheken om deze vorm van sociale media in te zetten. Instagram helpt je om de mening van publiek te vragen, maar ook om te laten zien wat je als bibliotheek te bieden hebt. Je hoeft niet alle redenen toe te passen, maar belangrijk is dat foto’s hun doel dienen en aansluiten op de reden(en) waarom je Instagram toepast. Een mooie of interessante foto trekt de aandacht van iedereen. Ook die van jongeren. Het artikel van Mollett en McDonnel hebben wij vertaald en vind je hier: ‘5 manieren om Instagram te gebruiken in jouw bibliotheek‘.

>> Lees ook: 5 tips voor een betere bibliotheektwitter

WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s