Boekverfilmingen: love it or hate it

-Wat je met boekverfilmingen in de bibliotheek kunt-

Bekijk een willekeurig rijtje favoriete films en er zit minstens één boekverfilming bij. Boeken dienen al decennia ter inspiratie voor het maken van films, met wisselend succes. Wat is het geheim achter een goede boekverfilming en hoe kun je boekverfilmingen in je bibliotheek gebruiken?

Succesvolle boekverfilmingen

EeBoekverfilmingen, love or hate it \ WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek | Trainingen, advies en oplossingenn van de belangrijkste kenmerken van succesvolle boekverfilmingen, is dat ze niet letterlijk het boek volgen, maar er ook geen al te vrije vertaling van maken. Die balans tussen boek en vrijheid komt heel nauw, maar is wel een heel belangrijke factor. Kijk bijvoorbeeld naar Lord of the Rings. Het boek In de ban van de ring van Tolkien werd lange tijd als onverfilmbaar beschouwd, mede door de lengte ervan. Peter Jackson deed dat wel, maar wel door complete verhaallijnen te schrappen en personages weg te laten. Toch zorgde hij ervoor dat de film nog steeds te herkennen was als In de ban van de Ring: de ziel van het boek verwerkte hij namelijk wél in de film. De trilogie is daardoor nog steeds een van de beste boekverfilmingen.

Ook Jaws (1975) is een boekvertaling. De haaienklassieker die zowat iedereen gezien heeft is gebaseerd op een boek, waar onder andere ook een overspel-complot in stond. Alles wat niet relevant was aan de haaienjacht werd door Steven Spielberg overboord gegooid én met succes: door zich te concentreren op de haaienjacht ontstond een superspannende film. De film was in dit geval dus vele malen beter dan het boek.

Dramatische boekverfilmingen

Toch zijn er natuurlijk veel meer boeken die verfilmd zijn en waarvan de film absoluut niet beter was dan het boek. Een van die boeken is Harry Potter en de gevangene van Azkaban. Ik ben opgegroeid met de boeken van Harry Potter en ook de films heb ik allemaal bekeken, maar toen ik de verfilming van dit Harry Potter boek zag, kon ik wel huilen. Niets lijkt te kloppen aan deze verfilming: hele gedeeltes worden weggelaten en de film komt ongeloofwaardig over. De balans tussen het origineel en de creatieve vrijheid was hier totaal verstoord.

Het gevoel dat je hebt als je een boek leest, moet dus blijven als je de film bekijkt. Heb je bij In de ban van de ring het gevoel dat je spannende avonturen beleeft en dat je de personages helemaal voor je ziet, dan wil je dat gevoel ook terugvinden in de film. Natuurlijk is het heel lastig om zowel het boek als de film even goed te vinden, maar als je het voor elkaar krijgt om geen haatgevoelens op te roepen bij de boekenfans, dan doe je het als regisseur best goed.

Wat doe je met boekverfilmingen in de bieb?

Wat je met boekverfilmingen in je bibliotheek kan? Veel! Maak bijvoorbeeld thematafels in de bibliotheek met de beste boekverfilmingen en leg daar zowel de film als het boek. Online kun je hetzelfde doen: maak een bord op Pinterest over boekverfilmingen, plaats een tip op Facebook over een goede boekverfilming of vraag je leden wat zij nu de beste of slechtste boekverfilming ooit vinden. Ik weet zeker dat jullie zelf in ieder geval genoeg met de thema kunnen doen!

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Simone Heinen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s