1e WaaS 2.0 migratie, hoe beviel dat?

-Interview met 1e bibliotheek die is overgestapt naar WaaS 2.0-

1e Bibliotheek van Nederland migreert naar WaaS2.0 | WebbiebNL Haal meer uit je digitale bibliotheek, training, advies en oplossingenHalf mei werd de eerste bibliotheekwebsite van Nederland omgezet naar WaaS2.0. Bibliotheek Barneveld viel deze eer te beurt.

Om te horen over hun ervaringen met de migratie van WaaS 1.0 naar WaaS 2.0 belden we met Miranda van Ooijen, verantwoordelijk voor de website van de Bibliotheek Barneveld.

 Welk traject rond WaaS 2.0 heb je achter te rug?

‘Begin dit jaar kregen we bericht van Bibliotheek.nl dat onze website zou worden omgezet van WaaS 1.0 naar WaaS 2.0. Deze omzetting stond ingepland voor april. Om met de WaaS 2.0 te kunnen werken hebben we een basistraining gevolgd. Ook konden we droog oefenen in een ‘zandbak’. Uiteindelijk vond de migratie plaats in mei. De website die we hadden is 1 op 1 overgezet.’

Hoe is de migratie naar WaaS 2.0 verlopen?

‘De migratie naar WaaS 2.0 is voor ons probleemloos verlopen. Er is aan de website eigenlijk niets veranderd: de look en feel van de website en de functionaliteiten die we hadden zijn hetzelfde gebleven. Voor het publiek ook niet: die hebben er niets van gemerkt.’

Hoe bevalt WaaS 2.0 in de praktijk?

‘Heel goed, het systeem is erg gebruiksvriendelijk. Een groot voordeel in WaaS 2.0 is dat je nu met één systeem werkt voor de invoer, in plaats van voorheen met 3 systemen. Nu kun je heel gebruiksvriendelijk content invoeren en zie je direct het resultaat op het scherm (What You See Is What You Get). Vroeger kon het een kwartier of nog langer duren, Nu kun je een preview bekijken en wanneer je de pagina activeert is deze vrijwel direct ‘live’ zichtbaar.’

Wat viel tegen aan de WaaS 2.0 migratie?

‘De WaaS migratie stond gepland voor april. Uiteindelijk vond deze plaats in mei. Een kleine vertraging in de planning dus. Daarnaast hebben we de nadelen ervaren van de 1e zijn in een migratietraject: bij de basistraining WaaS 2.0 kon je merken dat de trainer ook nog zoekende was. Datzelfde merkte je bij de helpdesk. Ik belde voor de 1e lijnshelpdesk naar een PSO (Provinciale Service Organisatie) en de jongen die mij te woord stond had net de week ervoor de basistraining gevolgd.  Hij kon ondanks zijn welwillendheid mijn probleem niet oplossen en ik had het idee dat ik door gebruikerservaring inmiddels meer wist dan hij. ‘ Ten slotte blijkt dat bepaalde functies die zijn beloofd in WaaS 2.0 pas in het najaar beschikbaar komen.

Wat is jouw conclusie rond de WaaS2.0 migratie?

‘De omzetting naar WaaS 2.0 is voor de Bibliotheek Barneveld prima verlopen. Bibliotheek.nl heeft het migratietraject heel gedegen aangepakt, daar zijn we heel tevreden over. Het bracht wel de nodige inspanningen met zich mee, maar deze waren niet onoverkomelijk. Het was allemaal niet zo heel spannend: eigenlijk had het weinig om het lijf.’

Hoe ziet het vervolgtraject eruit?

‘Komende tijd zal ik vooral bezig zijn om meer routine te krijgen in het programma. Daarna is het tijd om te bekijken hoe we de website verder uit kunnen breiden en om te bekijken hoe we met de website meer bezoekers kunnen trekken.’

Training WaaS2.0 optimaal toegepast:

In het najaar geven we de training ‘WaaS 2.0 optimaal toegepast’. Ideaal als je goed met WaaS 2.0 wilt leren werken en als je meer uit je bibliotheekwebsite wilt halen.
>> Meer informatie training: WaaS2.0 optimaal toegepast.

WaaS2.0 Quick scan aanvragen:

Wil je weten wat de overstap naar WaaS2.0 voor jouw bibliotheek betekent?
>> Vraag de WaaS2.0 Quick Scan aan.

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s