Bibliotheek loopt achter Twitter feiten aan

-Bibliotheek loopt achter Twitter feiten aan-

Lopen de bibliotheken achter de Twitter feiten aan?Die gedachte kwam al een paar keer in me op de afgelopen weken. Ik hoor namelijk verontruste berichten over Twitter. Terwijl ik tegelijkertijd merk dat bibliotheken juist volop inzetten op dit sociale medium.

Verontrustende berichten over Twitter

Welke berichten hoor ik dan over Twitter? Het is al een tijdje aan de gang. Een kleine greep:

1. Twitter groeit minder hard, kopt nu.nl.
De strekking is dat Twitter nog wel groeide afgelopen kwartaal, alleen minder hard. En dat investeerders zich zorgen maken omdat Twitter niet meer dezelfde groei laat zien als concurrenten, zoals Facebook.

2. Twitter probeert indruk te maken op gebruikers terwijl groei stagneert.
Volgens deze blog is het probleem van Twitter het groeiende aantal gebruikers dat de service niet actief gebruikt. En manieren die Twitter probeert te vinden om toch nieuwe actieve gebruikers te krijgen.

3. ‘Twitter’s in Trouble. Here’s How It Can Avoid Becoming the Next AOL’
Deze blog kwam bij mij onder de aandacht via Joost Heessels. Verlies in marktwaarde, investeerders die hun aandelen verkopen en de vergelijking met AOL, het drama rond de Amerikaanse interprovider.

…terwijl bibliotheken steeds actiever Twitteren

Wat ik ook merk is dat bibliotheken steeds actiever worden op Twitter. Niet alleen lokaal via de eigen bibliotheektwitter, maar ook via de landelijke bibliotheek Twitteraccount @bibliotheek. Die groeit snel in aantal volgers en haalde recentelijk nog de mijlpaal van 15.000 volgers. (Update 01-10-14: inmiddels bijna 30.000 volgers). Het idee erachter is dat ‘Specialisten van bibliotheken uit heel Nederland jou inspireren op het gebied van boeken en muziek’, zo valt te lezen in de avatar.

Twitteraccount @bibliotheek bereikt mijlpaal van 15.000 volgers

Zijn de bibliotheken te laat met Twitter?

Maar lopen de bibliotheken hiermee niet behoorlijk achter de Twitter feiten aan? Achter de feiten (en ook meningen, toegegeven) zoals hierboven vermeld? We hebben daar binnen WebbiebNL discussie over gehad en eerst dachten we van wel. Okay, Twitter is over het hoogtepunt heen, de groei vlakt af, minder actieve gebruikers enzovoorts. De bibliotheken zijn te laat.

Ook positieve berichten over Twitter

Maar toen we er beter over nagedacht hadden, was onze conclusie dat dit juist een goed moment is om als bibliotheken in Twitter te investeren. Want er zijn ook positieve berichten over Twitter te melden:

Aantal gebruikers neemt nog steeds toe, in 2013 met 6% ten opzichte van 2013.
Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2014 van onderzoeksbureau Newcom, dat in deze blog op Marketingfacts wordt besproken door Danny Oosterveer. Het aantal jongeren dat Twitter gebruikt neemt af (15-19 jaar), maar in de andere leeftijdscategorieën neemt het juist toe.

Het totaal aantal actieve gebruikers nam af, ook met 6%.
Maar is dat erg? Veel gebruikers van Twitter die eerst veel updates deelden via Twitter (‘kom net terug van de WC’) doen dit nu via Whatsapp.  Renz Dietz noemt dit in zijn blog op Marketingsfacts de afname van het aantal ‘What are you doing’-tweets. Hij concludeert dat ‘Twitter nog lang niet ten dode is opgeschreven: we worden steeds inhoudelijker (..)’.

Nee, bibliotheken lopen niet achter de Twitterfeiten aan

Voor mijn conclusie sluit ik me aan bij Renz Dietz: ‘We worden steeds inhoudelijker op Twitter en praten steeds meer over merken en bedrijven’. En over bibliotheken, zou ik daaraan toe willen voegen. Dus, nee, bibliotheken lopen niet achter de Twitter feiten aan. En mocht er toch een Tweet over toiletgebruik voorbijkomen, ook daar zijn aardige weetjes over te melden.

>> Lees ook: 5 tips voor betere bibliotheek Twitter.

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s