Is Pinterest het nieuwe zoeken?

Wat is Pinterest?

Is Pinterest het nieuwe zoeken? | WebbiebNL, Haal meer uit je online bibliotheekJe bent vast al bekend met Pinterest? Pinterest is een sociaalnetwerksite die fungeert als prikbord. De gebruiker kan over het hele web afbeeldingen pinnen en vervolgens op een van de aangemaakte ‘moodboards’ (prikborden) plaatsen (bron: Wikipedia). Zo kun je bijvoorbeeld een prikbord over je favoriete vakantiebestemmingen aanmaken en daarop content plaatsen en delen met anderen. Pinterest groeit snel, er zijn in 4 jaar tijd inmiddels ruim 30 miljard ‘pins’ geplaatst op 750 miljoen prikborden. Naar schatting heeft het netwerk zo’n 75 miljoen actieve gebruikers (bron: nu.nl).

Is Pinterest het nieuwe zoeken?

Nu Pinterest meer dan 30 miljard pins bevat, is dit interessante content van gebruikers die mogelijkheden biedt. Want gebruikers hebben zelf rond thema’s die ze interessant vinden prikborden met relevante content aangelegd. Daarvoor heeft Pinterest nu een zoekapp gemaakt genaamd Guided Search, volledig afgestemd op de mobiele gebruiker, met handige gidsen waarin zoekresultaten zijn gegroepeerd.  ‘Hiermee heeft Pinterest een zoekmachine gebouwd die meer om exploratie draait, om ontdekking’, aldus Silbermann, CEO van Pinterest. Zoeken is, zoals bijvoorbeeld bij Google, echt gericht op het verkrijgen van informatie: feitelijke vragen, feitelijke antwoorden. Juist het vinden van wat je niet zocht (serendipiteit wordt dat genoemd), is de kracht van het zoeken met Guided Search bij Pinterest.  In deze blog wordt uitgelegd hoe dit nieuwe ‘inspirerende’ zoeken bij Pinterest werkt. Dit zou weleens het nieuwe zoeken kunnen zijn, omdat het goed is ingesteld op mobiel gebruik via smartphone en tablet en omdat het visueel in ingesteld. Bovendien werkt het in het gebruik heel intuïtief.

Wat kunnen bibliotheken met Pinterest?

De vraag is natuurlijk: heb je als bibliotheek iets aan Pinterest? Die vraag kan het beste worden beantwoord door te kijken of er al bibliotheken zijn die Pinterest gebruiken. En ja hoor, die zijn er natuurlijk al. De bibliotheek Enschede is er zo een. Kijk hier naar het Pinterest kanaal van de Bibliotheek Enschede.

Is Pinterest het nieuwe zoeken? | WebbiebNL, Haal meer uit je online bibliotheekMijn indruk is dat een Pinterest kanaal zeker iets kan toevoegen aan de webbieb. Zo kun je mooie digitale etalages maken rond bepaalde thema’s. Daar kun je allerlei media en activiteiten rondom verzamelen, zodat je die thematiek mooi kunt aanbieden aan het publiek. Over digitale etalages gesproken, was dat niet een project van de BN Bibliotheken? Wellicht dat Pinterest ook daar een nuttige toevoeging kan zijn voor datgene wat al beschikbaar is.

Wat doet jouw bibliotheek met Pinterest?

Heeft jouw bibliotheek ook ervaring met Pinterest, laat het weten! Overigens hebben we bij WebbiebNL ook een begin gemaakt met Pinterest. De eerste ervaringen zijn heel positief!

Wil je aan de slag met Pinterest?

Hier wordt uitgelegd hoe het werkt, onder andere via een filmpje.

WebbiebNL verzorgt ook trainingen rond Pinterest voor bibliotheken. Niet alleen op onze trainingslocaties (eerder dit jaar) in Utrecht, Eindhoven en Zwolle , maar ook op locatie in de bibliotheek. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw bibliotheek.

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s