Kunnen bibliotheken de digitale kloof dichten?

 De digitale kloof en de rol van bibliotheken

Kunnen bibliotheken de digitale kloof dichten? | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheekEind maart ’14 werd het jaarverslag van de Nationale Ombudsman gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er een kloof dreigt te ontstaan tussen mensen die wel en mensen die niet handig zijn met de computer. Veel diensten van de overheid worden tegenwoordig alleen online aangeboden. Dit leidt volgens de ombudsman tot veel problemen, omdat de informatie van de overheid niet altijd up-to-date gehouden wordt, maar ook omdat niet iedereen de ingewikkelde vragen eenvoudig kan beantwoorden. Voornamelijk door dit laatste dreigt een kloof tussen degenen die wel met de ingewikkelde diensten en formulieren om kunnen gaan en degenen die dat niet kunnen.

Kunnen bibliotheken deze digitale kloof dichten?

Dat is een relevante vraag: kunnen bibliotheken ervoor zorgen dat deze (dreigende) digitale kloof wordt gedicht? Want bibliotheken zijn al jaren actief met digitale activiteiten. Een inventarisatie.

Cursussen computer & tabletgebruik in de bibliotheek

Veel bibliotheken bieden digitale cursussen. Bijvoorbeeld cursussen als ‘Omgaan met de computer’, en ‘Basiskennis iPad’. De wijze waarop deze cursussen of trainingen zijn opgezet verschilt per bibliotheek. Vaak wordt samengewerkt met lokale partijen zoals Seniorweb of de Volksuniversiteit. In de praktijk blijkt veel behoefte te zijn aan deze trainingen. Regelmatig zitten dit soort cursussen vol. Er zijn ook landelijke initiatieven, waarvan de recente HEMA-academie een bekend voorbeeld is. Echter, als je niet goed weet hoe je met computers en het internet moet omgaan, zul je van de HEMA academie niet zo snel gebruik van maken. Daarom zijn we benieuwd naar de gebruikscijfers.

Cursussen invullen E-formulieren in de bibliotheek

Bij andere cursussen die bibliotheken aanbieden staat niet zozeer het gebruik van de computer of tablet zelf centraal, maar de toepassing ervan, bijvoorbeeld om een DigID aan te vragen of een E-formulier in te vullen. Op dat gebied kunnen bibliotheken prima gebruik maken van landelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld Klik & Tik (oefenen.nl) en Digisterker. Zo stelt Digisterker stelt zich ten doel burgers digitaal gebruik te laten maken van de elektronische formulieren en loketten van de overheid. Hierbij wordt altijd met een lokale partner samengewerkt en vaak is dat de bibliotheek.

Bibliotheken en mediawijsheid

Bibliotheken die werk maken van mediawijsheid dragen ook bij aan het dichten van de digitale kloof, of voorkomen dat die kloof ontstaat. Namelijk door uit te leggen wat de zin en onzin is van sociale media, om maar wat te noemen. Door op basisscholen voorlichting te geven aan ouders, kinderen én leraren. Daarnaast besteden steeds meer bibliotheken aandacht aan mediawijsheid in de vorm van de mediabar, een initiatief waarbij je aan het publiek laat zien welke high-tech apparaten er zijn (zoals game consoles) en wat je ermee kunt. Het geven van eBookcafés, waar de werking van eReaders wordt uitgelegd, ligt in het verlengde hiervan.

Computerwerkplekken in de bibliotheek

We zouden het bijna vergeten, maar door het beschikbaar stellen van computerwerkplekken met WiFi, print- en scanfacililiteiten wordt ook bijgedragen aan het verkleinen van de digitale kloof. Navraag bij bibliotheken leert dat deze werkplekken heel populair zijn: bijvoorbeeld om een eTicket uit te printen of om verblijfsdocumenten in te scannen.

Bibliotheken verkleinen de digitale kloof, maar…

Kortom, de conclusie lijkt gerechtvaardigd: bibliotheken dragen bij aan het voorkomen van de digitale kloof. Eén aandachtspunt is hierbij wel op z’n plaats, want hoeveel mensen weten dit? In een tijd dat het bestaansrecht van bibliotheken steeds meer in twijfel wordt getrokken is het goed om deze activiteiten beter voor het voetlicht te brengen.

Doe mee aan de Mediacoach Praktijkdag 2015!

WebbiebNL | Huub van Dommelen

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s