Zit de Google generatie nog op de bibliotheek te wachten?
Hebben mensen in dit digitale tijdperk de bibliotheek nog wel nodig? Want alle informatie is toch via internet en geavanceerde zoekmachines te vinden en voor iedereen beschikbaar? Op zich klopt dat, maar ook in dit Google tijdperk is er behoefte aan de bibliotheek. Ja, voor leesbevordering en aanpak van laaggeletterdheid. Maar ook voor informatie? Jazeker!
Bibliotheek als content curator
Ten eerste blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan de bibliotheek als content curator. Waarbij je content curator kunt definiëren als ‘een expert binnen een bepaald vakgebied en die uit de ontstellende hoeveelheid (digitale) bronnen de meest interessante en relevante informatie weet te filteren, om die vervolgens te delen met andere mensen’ (Steve Rubel, via Edwin Mijnsbergen). Klinkt heel leuk, maar daar hebben we toch Google voor? Klopt, maar toch zijn er genoeg mensen die bij het zoeken naar de goede informatie wel wat hulp van de bibliotheek kunnen gebruiken en die hulp ook op prijs stellen (Sidorko, University of Hong Kong Libraries). Niet alleen lager opgeleide mensen, maar bijvoorbeeld ook studenten.
Veel informatie en dus veel vragen
Wat ook blijkt is dat ook in dit Google tijdperk veel mensen nog steeds vragen hebben. Vragen die ze graag beantwoordt zien. Dat kunnen hele simpele vragen zijn, of juist moeilijke. Dat blijkt uit de praktijk van AskAnything in Finland. Jaarlijks bezoeken ongeveer 1 miljoen mensen met een vraag de website, en worden (afgezien van het antwoordenarchief) zo’n 10.000 nieuwe vragen door bibliothecarissen beantwoordt. Sinds kort hebben we het initiatief van de landelijke Bibliotheektwitter (eerder als initiatief opgestart door Esther Valent): een landelijk team van Twitterende bibliothecarissen die via het @bibliotheek Twitterkanaal vragen beantwoordt. Het lijkt me duidelijk dat met initiatieven als AskAnthing en de @bibliotheek Twitter in een duidelijke behoefte wordt voorzien.
Lokale duiding van informatie
Ten slotte bespeur ik bij mensen om mij heen de behoefte aan informatie en duiding vertaald naar de lokale context. Er is een enorme overload aan informatie, maar veel mensen zijn vooral geïnteresseerd in de lokale betekenis. Gemma Wiegant van bibliotheek De Tweede Verdieping maakt hier werk van met het lokale informatiesysteem Local Connect en zij gaf het volgende treffende voorbeeld. Als bij iemand in Nieuwegein bortskanker wordt geconstateerd, wil de betreffende mevrouw daarover meteen alles weten. Maar wat ze vooral wil weten is of ze voor behandeling in het Anthonius Ziekenhuis in Nieuwegein terecht kan en alle achtergronden daarover. Die lokale duiding, het bieden van informatie in de lokale context is bij uitstek iets wat goed past bij de rol van de plaatselijke bibliotheek. Het voorbeeld van bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein laat zien dat de bibliotheek daarin heel succesvol kan zijn.
Bibliotheken moeten beter zichtbaar worden
Dus gebruikt de Google generatie graag de bibliotheek? Jazeker! Met de opmerking er achteraan dat bibliotheken dan wel werk moeten maken van zichtbaarheid. Zoek de mensen en hun vragen op. Want dat is ook veranderd in dit Google Tijdperk: De mensen komen niet meer zo snel naar de bibliotheek. Dus zoek actief je doelgroepen op en ga daarmee in dialoog.
Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de nieuwe trend?
WebbiebNL | Huub van Dommelen
Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:
>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.
Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken: