Moeten er waarschuwingen op boeken komen?

Waarschuwingssticker op boekenBij films zijn ze niet meer weg te denken: waarschuwingen over de inhoud. Is de film geschikt voor een bepaalde leeftijd, komt er geweld in voor, of drugs? Voor je de film gezien hebt, heb je al een idee over de heftigheid van een film. Fijn voor als je je kind meeneemt naar de film, maar op deze manier ga je ook bevooroordeeld de film in. En daarnaast is het zo: wat de ene persoon eng vindt, vindt de ander niks voorstellen.

Gelukkig kun je wel nog een boek lezen zonder met waarschuwingsstickers te worden geconfronteerd. Nóg wel, want als het aan Amerikaanse studenten ligt, krijgen boeken binnenkort ook een sticker.

Studenten van de Universiteit van Californië kwamen met dit voorstel. Zij stellen dat bepaalde boeken te heftig kunnen zijn als je ze leest zonder voorbereid te zijn op heftige inhoud. Het gaat voornamelijk om klassieke boeken waar racisme, zelfmoord en geweld in voorkomen, zoals The Great Gatsby.

In mijn ogen een belachelijk voorstel. Natuurlijk, soms kun je dingen lezen waar je van schrikt, maar als je een waarschuwingssticker op een boek plakt, neemt dat niet weg dat je dan niet meer schrikt. En als je aan de hand van een waarschuwingssticker een boek niet leest, doe je jezelf misschien weer te kort. Een boek kan immers schokkend, maar tegelijkertijd ook verhelderend zijn.

Wat nog erger is, is als boeken verbannen worden vanwege hun sticker. Het is juist bij klassieke boeken belangrijk dat ze gelezen blijven worden. Het bannen van boeken zou in dat geval cultuurverlies zijn.

Zal deze trend doorzetten?

Ik denk hoe dan ook dat we ons in Nederland geen zorgen hoeven te maken. We zijn toch een nuchterder volkje dan de Amerikanen en ik betwijfel of hier veel mensen behoeftes hebben aan waarschuwingsstickers op boeken. En mocht die behoefte er wel zijn, dan moeten we misschien ook maar waarschuwingen zetten bij blogs. Pas op, deze blog gaat over waarschuwingen.

Simone Heinen | WebbiebNL

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s