Geen nieuwe baan, wel een nieuwe prijs

Geen nieuwe baan, maar een nieuwe prijs: de IVI Award

Waarschijnlijk ken je het fenomeen: na een aanpassing in je werkervaring op Linkedin veronderstelt dit sociale medium dat je een nieuwe baan hebt en wordt dit als update met je netwerk op Linkedin gedeeld. Dat overkwam mij de laatste dagen ook. Ik had namelijk de werkervaring op m’n Linkedin profiel een update gegeven. Niet om een verandering van baan, maar vanwege een nieuwe prijs: de IVI Award.

Wat is de IVI Award?

De IVI Award is een nieuwe prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de bibliotheek, mediatheek, archief of soortgelijke organisatie in Nederland die het meest innovatieve product, concept of innovatieve dienst voor het publiek heeft ontwikkeldDe IVI Award is een nieuwe prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de bibliotheek, mediatheek, archief of soortgelijke organisatie in Nederland die het meest innovatieve product, concept of innovatieve dienst voor het publiek heeft ontwikkeld. IVI staat voor Innovatie voor Informatie. Meer informatie over de IVI Award vind je hier.

Hoe kwam ik op het idee?

Ik liep al een tijdje rond met de gedachte: ‘er zal toch wel iemand een prijs introduceren rondom digitale bibliotheekvernieuwing?’. Die gedachte kwam in me op toen ik vernam dat de Digitale Bibliotheek Award in 2012 ophield te bestaan. Toen aan dat initiatief een einde kwam dacht ik ‘dan zal iemand anders wel in dat gat springen’. Omdat ik echter weinig zag gebeuren en het mij wel leuk leek om dit initiatief te nemen, heb ik zelf de stoute schoenen aangetrokken. Het moment waarop ik dacht ‘en nu ga ik het ook daadwerkelijk doen!’ weet ik nog goed. Ik las de blog van Jeanine Deckers ‘If your dreams don’t scare you, they’re not big enough‘. Door het lezen van die blog werd ik aangemoedigd om ook echt iets te gaan doen met het idee van een nieuwe prijs.

Wat is het doel van de IVI Award?

Eerlijk is eerlijk. De eerste ideeën voor een nieuwe prijs hadden betrekking op de digitale bibliotheek. Ik had iets in gedachten als de ‘online bibliotheekprijs’, of de ‘online bibliotheek van het jaar’-verkiezing. Maar dan ga je met mensen praten die verstand hebben van de informatiebranche en met mensen die ooit eerder een prijs gewonnen hebben en dan kom je tot voortschrijdende inzichten. Bovendien is er inmiddels een stichting opgericht voor de IVI Award, de stichting Innovatie voor Informatie. De mensen in het bestuur hebben ook hun ideeën en drijfveren om met het idee van een nieuwe prijs enthousiast aan de slag te gaan. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de IVI Award in de huidige vorm, een innovatieprijs waarmee 2 doelstellingen worden nagestreefd:

  • Organisaties in de informatiebranche aanmoedigen om vernieuwende activiteiten te ontplooien, om werk te maken van innovatie.
  • Organisaties in de informatiebranche inspireren en op ideeën brengen rond innovatieve toepassingen die ook voor hen bruikbaar kunnen zijn.

Hoe staat het nu met de IVI Award?

Inmiddels is het nu zover dat organisaties zich al kunnen inschrijven voor de IVI Award 2014. Die wordt op 18 november uitgereikt tijdens het KNVI congres in Nieuwegein. Organisaties uit de informatiebranche (bibliotheken, mediatheken, archieven, enzovoorts) kunnen zich inschrijven via de website van de IVI Award. Kort na de zomer worden de nominaties bekend gemaakt. Daaruit kiest de jury de winnaar. Die ontvangt de IVI Award en dankzij de bijdrage van sponsors innovatiesupport ter waarde van 12.500 Euro. Voor de actuele berichtgeving houd de website in de gaten of lees het vakblad Informatieprofessional.

Huub van Dommelen, juli 2014.

p.s. Ik ontdekte later dat als je niet wilt dat Linkedin updates verspreid ‘Gefeliciteerd met de nieuwe baan!’, je dat als volgt kunt voorkomen.

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s