Hoe groot is de eBooksmarkt daadwerkelijk?

Bibliotheken investeren steeds meer in de digitale bibliotheek in combinatie met een groter aanbod eBooks. Afgelopen februari werd de vernieuwde eBookdienst aangeboden van de Bibliotheek en sinds 1 juli is ook weer de VakantieBieb-app te downloaden met een selectie eBooks. Als je dit leest, denk je dat de eBooksmarkt enorm groot aan het worden is.Ebook markt bibliotheken

Een goede reden dus om te kijken hoe groot die markt daadwerkelijk is in Nederland.

En ik moet zeggen, de eerste cijfers vallen een beetje tegen. Vorig jaar juli bleek dat slechts 4,1 procent van de totale boekverkopen uit eBooks bestond. Dit is wel een stijgende lijn: in 2012 was dit nog maar 2,5 procent. Dit percentage stelt echter helemaal niets voor vergeleken met de VS (22 procent), Canada (15 procent) en het Verenigd Koninkrijk (12 procent).

Een factor die er mee te maken heeft met deze lage cijfers, is dat Nederlanders van gratis houden. Hierdoor wordt er ook relatief veel illegaal gedownload: voor slechts tien procent van de eBooks wordt dan ook daadwerkelijk betaald.

Over 2014 zijn nog geen cijfers bekend, maar ik ben erg benieuwd of de grootschalige actie van de Bibliotheek invloed zal hebben op deze cijfers. Door het uitlenen van eBooks bij de Bibliotheek is de stap om goedkoop een eBook te lezen veel eenvoudiger gemaakt. De inspanningen zijn in ieder geval meer dan voldoende. Nu nog even wachten op de cijfers.

UPDATE:

Terwijl ik deze blog schreef, werden de eBookcijfers van 2014 bekend gemaakt. Het aandeel is echter niet extreem gestegen, van 4,1 procent in 2013 naar 4,7 procent in het tweede kwartaal.

Simone Heinen | WebbiebNL

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

One thought on “Hoe groot is de eBooksmarkt daadwerkelijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s