Jongeren hebben nog steeds interesse in boeken…en de bibliotheek

Afgelopen week werd mijn oog Jongeren lezen liever van papiergetrokken door de volgende tweet: ‘jongeren lezen liever van papier’. Dat vond ik nogal opmerkelijk dus ik klikte door op de link om hier meer over te lezen. Het gaat om een onderzoek dat het Britse The Bookseller heeft laten uitvoeren onder Britse jongeren. Er werden meer dan 900 jongeren in de leeftijd tussen 16 en 24 ondervraagd.

De kop van het artikel luidt: ‘UK onderzoek, jongeren lezen liever van papier”. Maar als je het artikel leest, blijkt het iets genuanceerder te liggen, dat jongeren liever van papier lezen. Daar hoort namelijk nog een zin achteraan te komen: omdat ze ebooks te duur vinden. Want in het artikel staat ook: ‘De meeste ondervraagden vonden 6,99 (pond) een goede prijs voor een boek, maar slechts 10% zou voor een e-boek die prijs willen betalen. De prijs van een e-boek zou minimaal 25% minder moeten zijn.’

Waar de bibliotheken vrolijk van kunnen worden zijn de volgende resultaten uit het onderzoek: ‘Veel jongeren gebruiken nog bibliotheken, 445 gaat regelmatig naar een openbare bibliotheek, terwijl 2/3 gebruik maakt van bibliotheken van scholen of universiteiten. Meer dan de helft van de ondervraagden zou e-boeken lenen als deze beschikbaar zouden zijn’ (bron). Daar hoort natuurlijk wel een kritische kanttekening bij: als dit gedrag ook door de Nederlandse jongeren wordt gedeeld. Ik ben benieuwd welke ervaringen de bibliotheken op dit vlak hebben. Want ik heb ook wel eens een tweet voorbij zien komen met deze afbeelding:

Jongeren lezen liever van papier

‘What teens are reading now’

Lees ook: Vertaal de bibliotheek naar een belevenis

WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s