Online boeken lenen met Bieblio. Vervult het een behoefte?

Een opvallende ontwikkeling: De bibliotheek thuis gaat naar de cloud. Het online platform Bieblio waar het hier over gaat, wil de grootste online boekenkast van Nederland worden. Het idee erachter? Consumenten kunnen hun eigen gekochte boeken op het platform uitlenen. Ik was nog niet bekend met dit platform, maar het maakte mij nieuwsgierig genoeg om er wat meer onderzoek naar te doen.

Te beginnen op hun website, waar ik het volgende tegenkwam:

“Bieblio is de grootse gedeelde boekenkast van Nederland. Met Bieblio leen en ruil je boeken met je vrienden. Plaats je boeken in de virtuele boekenkast en leen boeken. Bieblio houdt bij wie welk boek heeft geleend en stuurt een bericht wanneer het tijd is het boek terug te brengen.”

Het idee is dat je een account aanmaakt op de website en vervolgens boeken leent en uitleent. Als je een boek wilt lenen, wordt het naar je opgestuurd. De verzendkosten hiervoor moet je zelf betalen. Dit zorgde bij mij voor de vraag: waarom? Bieblio heeft het over het ruilen van boeken met vrienden, maar waarom zouden vrienden je een boek opsturen in plaats van langs brengen? Dit geeft mij de indruk dat ook vreemden met elkaar boeken kunnen uitwisselen. Een boek uitlenen aan vreemden vind ik echter iets heel anders dan een boek uitlenen aan vrienden. Hoe het boek zal terugkeren is immers maar de vraag. Is er wel behoefte aan een platform zoals Bieblio?

Waarom zou je Bieblio gebruiken?

boekenkast_01_bieblioMet name die verzendkosten zitten me dwars. Als ik een boek leen van vrienden, dan hoef ik hier niets voor te betalen. Het fijne van boeken van vrienden lenen, is dat je het boek kunt lenen als je ze ziet, dus hier zitten geen kosten aan verbonden. Daarnaast kun je meteen vragen of het boek een aanrader is of niet. Je hebt dus meteen een review te pakken.

Bieblio kun je natuurlijk gebruiken met alleen je vrienden. Het voordeel hiervan is dat je precies kunt zien welke boeken je kunt lenen van vrienden. In dit geval is het handig om Bieblio te gebruiken, omdat je het aanbod kent, niet vergeet het boek terug te geven en geen verzendkosten betaalt.

Maar wat als je vrienden niet van lezen houden? Of alleen maar boeken hebben die jij niet interessant vindt? Is Bieblio dan nog steeds handig? Want in dat geval moet je namelijk steeds verzendkosten betalen. Als je veel leest, dan is Bieblio en zijn verzendkosten nog steeds goedkoper dan alle boeken kopen, maar op de lange termijn zou een abonnement bij de bibliotheek veel goedkoper zijn. In de bibliotheek heb je immers ook een grote collectie boeken en betaal je slechts voor een abonnement.

Dit brengt mij op het volgende. Hou je van lezen en wil je boeken houden? Dan koop je je boeken bij de boekhandel. Wil je vooral veel boeken lezen en hoef je ze niet te bezitten? Dan ga je naar de bibliotheek. Welk gat vult Bieblio dan op?

Ik zie op dit moment dus niet echt de meerwaarde van een platform zoals Bieblio. Wellicht dat dit nog komt.

Maak je al gebruik van Bieblio of ga je er gebruik van maken, dan ben ik ook heel benieuwd naar de redenen waarom. Ik hoor het graag!

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Simone Heinen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

One thought on “Online boeken lenen met Bieblio. Vervult het een behoefte?

  1. Wat een leuk artikel over Bieblio. Je stelt een aantal goede vragen. Ik hoop dat onderstaande opmerkingen het idee beter uitleggen:

    Bij Bieblio betaal je geen verzendkosten. Als je een boek wilt lenen regel je dat onderling met je vrienden en zorgt dat je samen afspreekt voor een kop koffie of dat het boek op een andere manier bij je komt. Net zoals je naar de bieb of boekhandel toe moet fietsen om een boek te halen.

    Onze gebruikers zijn enthousiast over het idee dat hun boeken niet staan te verstoffen op de plank maar gelezen worden. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld meer dan 100 boeken op de plank staan. In je eigen netwerk heb je al snel toegang tot meer boeken dan een gemiddelde bibliotheek heeft staan.

    Mensen zijn graag bereid hun boeken uit te lenen maar doen dat vooralsnog het liefste aan mensen die ze kennen en vertrouwen. Daarom is Bieblio gekoppeld met Facebook en leen je alleen boeken aan vrienden. Begin volgend jaar kan je ook inloggen met je email.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s