Afgeschreven boeken verkopen, goudmijn of gruwel?

De verkoop van afgeschreven boeken in de bibliotheek. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat dit ooit nog een thema zou worden voor een blog op WebbiebNL. Toch is het zover gekomen en wel hierom. Verkoop afgeschreven boeken FlevomeerIk zag een tweet voorbijkomen over de verkoop van afgeschreven boeken van de Flevomeer Bibliotheken:

De verkoop van afgeschreven boeken in de bibliotheek is een thema. Dat weet ik, want ik heb er een keer over van gedachten gewisseld met een bibliotheekdirecteur. Die was daar namelijk heel stellig over. ‘Met de verkoop van afgeschreven boeken zijn we gestopt’ zei ze. ‘Dat moet je als bibliotheek niet willen’. Haar pleidooi mondde bijna uit in razernij waarom ze dat ooit een tijd hadden gedaan en waarom er nu nog steeds bibliotheken zijn die dat nog steeds doen. Omdat ik niet zo heel erg bang ben aangelegd en omdat ik weet dat je in dit soort situaties het beste open vragen kunt stellen vroeg ik bedeesd: ‘En waarom als ik vragen mag?’

Verkoop afgeschreven boeken in Bibliotheek AlblasserdamWaarop haar antwoord heel stellig was. ‘De verkoop van afgeschreven boeken, wat levert het op? Een habbekrats! Met de verkoop van oude onderbroeken op de markt verdien je nog meer. Maar belangrijker nog: het publiek koopt voor een prikkie die boeken en vervolgens zie je ze lange tijd niet meer. Logisch, want dan lezen ze die afdankertjes uit de bieb. Die boeken worden in de vakantie achtergelaten op het vakantieadres, wat ook al niet bevorderlijk is voor de uitlening van onze echte bibliotheekboeken. Daarom zijn wij ermee gestopt’.

‘Maar’ zei ze, ‘het personeel kan er maar moeilijk afscheid van nemen. En trouwens, een deel van het publiek ook, want die blijven er naar vragen’.

Daarom dacht ik bij mezelf: Stel dat ik zelf die knoop moest doorhakken om wel of niet afgeschreven boeken te verkopen in de bibliotheek, wat zou ik dan doen? Ik heb er geen uitputtende studie naar verricht, maar ik zie 3 argumenten om afgeschreven boeken te verkopen in de bibliotheek:

  1. Het levert serieus geld op.
  2. Er is veel vraag naar bij het publiek.
  3. Het past bij de wijze waarop de bibliotheek zich wil afficheren.

Ik zou zeggen: als het antwoord op tenminste 2 van deze 3 vragen ‘ja’ is: DOEN. Is het antwoord op tenminste 2 van deze 3 vragen ‘nee’? STOPPEN. Of is dat te simpel gedacht?

Wil je als bibliotheek, mediatheek of archief het maximale halen uit je social media?
Volg dan de training Met social media je doelgroepen bereiken.

Wil je de Social media Bootcamp voor Werkzoekenden & Ondernemers organiseren?
Hier meer info over het organiseren van de Social Media Bootcamp in jouw bieb!

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

One thought on “Afgeschreven boeken verkopen, goudmijn of gruwel?

  1. Doen. De boeken zijn met publiek geld gekocht en dus geef je het ook zo terug. Het valt me op dat leden dit waarderen en dat is het belangrijkste marketingargument toch? Wel de niet verkochte oude meuk regelmatig opruimen natuurlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s