Hoog tijd voor de Nationale Bibliotheekpas

De Nationale Bibliotheekpas, wanneer zou het zover zijn? Iemand bracht bij mij onder de aandacht dat er momenteel een heuse serie aan roadshows wordt gehouden om ‘een beeld te geven van de stappen die er binnen dit omvangrijke traject genomen zijn en worden’. Ik ben niet bij deze bijeenkomsten geweest, dus wat de status is rond de ontwikkeling van die pas, geen idee.

Feit is wel dat wanneer je kijkt naar de wijze waarop je nu materialen bij andere bibliotheken kunt lenen, het hoog tijd wordt dit te vereenvoudigen. Om dat te illustreren twee voorbeelden.

Het Noordhollandse Bibliotheekpaspoort

Noordhollands Bibliotheekpaspoort - WebbiebNLEen mooi initiatief, het Noordhollands Bibliotheekpaspoort. Ben je lid van een bibliotheek in een Noordhollandse gemeente, dan kun je bij die gemeente een paspoort aanvragen en dan kun je daarmee naar een andere gemeente in Noord Holland en voor boeken en andere materialen in de plaatselijke bibliotheek terecht met dat paspoort. Je krijgt dan in die bibliotheek een andere pas en daarmee kun je in die bibliotheek boeken lenen. Je moet de materialen ook daar in die bibliotheek terugbrengen. Je kunt de boeken dus niet terugbrengen naar de bibliotheek in je woonplaats. Nogal omslachtig dit systeem en daarom zullen niet veel leden hier gebruik van maken, schat ik zo in. Maar omslachtig of niet, het biedt wel de mogelijkheid om op die manier materialen te lenen in de OBA. En daar ben ik toch wel een beetje jaloers op, zeg ik heel eerlijk.

Maar nu wordt het pas echt hilarisch. Want als ik lid ben van de bibliotheek Eemnes is er dit aan de hand. Eemnes valt gemeentelijk onder de provincie Utrecht. Maar sinds een aantal jaar valt de bibliotheek Eemnes bibliothecair onder de provincie Noord-Holland (omdat ze toen ProBiblio als service-organisatie kregen). Het gevolg is dat leden van de Bibliotheek Eemnes dus ook met een bibliotheekpaspoort materialen kunnen lenen in de OBA. En ben je geen lid van De Bibliotheek (Eemnes, Muiden, Weesp, Wijdemeren) maar woon je wel in de provincie Utrecht? Dan heb je pech, want dan kun je geen materialen lenen in de OBA. Kunt u het nog volgen?

Gastlenen in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel

In de provincies Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel wordt Gastlenen aangeboden. Via dit systeem is het mogelijk om met de bibliotheekpas uit de gemeente waar je woonachtig bent materialen te lenen in een andere bibliotheek in de genoemde provincies. Het voordeel is dat je geen ‘bibliotheekpaspoort’ nodig hebt en je ook geen andere pas krijgt. Het gastlenen gebeurt met dezelfde pas van je ‘eigen’ bibliotheek. Voordeel is ook dat je de geleende ‘gastlenen’-materialen ook kunt terugbrengen in je ‘eigen’ bibliotheek. Dat is een stuk gebruiksvriendelijker dan in de systematiek van het Noordhollands Bibliotheekpaspoort, niet?

Gastlenen - WebbiebNLIn theorie wel. Het is weliswaar een stuk gebruiksvriendelijker, maar het kan niet overal. Gastlenen is slechts mogelijk in delen van de genoemde provincies. Want de website van Gastlenen laat precies zien in welke gemeenten van de provincies dit wel, en in welke gemeenten in de genoemde provincies dit niet mogelijk is. Want er zijn natuurlijk weer uitzonderingen. Best wel bijzonder niet?

Nu heb ik 533 woorden gebruikt om uit te leggen hoe je als bibliotheeklid materialen kunt lenen bij andere bibliotheken in 5 provincies van Nederland. Hoe zou het dan zijn geregeld in de overige 7 provincies? Geen idee, er zal vast ook voor die provincies een systeem zijn waarmee gastlenen’ mogelijk is. En met de nodige uitzonderingen natuurlijk.

Dus over 1 conclusie zijn u en ik het toch wel eens of niet? Het is hoog tijd voor de Nationale Bibliotheekpas.

Lees ook: Bibliotheek zonder boeken de trend?

Huub van Dommelen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

5 thoughts on “Hoog tijd voor de Nationale Bibliotheekpas

  1. In Drenthe hebben we voor de hele provincie een pas. Er mag overal geleend en teruggebracht worden. En gratis reserveren uit de hele drentse collectie! De klanten vinden dat erg plezierig werken.

  2. Aanvullend op Mildred: in Zeeland idd 1 pas, 1 tarievensysteem, 1 reglement, 1 bibliotheeksysteem, 1 collectie. Lidmaatschap is administratief nog gebonden aan de verschillende basisbibliotheken, maar klant merkt hier niets van.

  3. Ik woon in Abcoude en kom veel in Amsterdam. Ik wil de plaatselijke bibliotheek steunen door daar lid te worden. Maar wil ook best in Amsterdam kunnen lenen zonder daar een apart abonnement voor te hoeven afsluiten.

    Abcoude zit geografisch zowat aan Amsterdam vastgeplakt, maar het is provincie Utrecht en niet Noord-Holland en dus kan ik niet met een Abcoudse pas in Amsterdam lenen. Terwijl dat wél, bijvoorbeeld, op ruim 50 km afstand in Amersfoort kan…

    Hoog tijd voor een nationale bibliotheekpas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s