De brede Bieb en wat ik daarvan vind

Recent vroeg iemand aan mij wat ik vind van de Brede Bieb beweging. Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb volgt hier de beschrijving van de Brede Bieb volgens 1 van de drijvende krachten erachter, the Alignment House: ‘De Bredebieb is de schakel tussen de individuele of georganiseerde burger en de bronnen van kennis. De Bredebieb verbindt en heeft hiervoor een relevant netwerk en kennisinfrastructuur. De Bredebieb faciliteert deze verbindingen door bijvoorbeeld ruimtes ter beschikking te stellen om te lezen, werken, studeren, te discussiëren, getraind te worden, et cetera.’ Bron: website bredebieb.nl).

Brede Bieb | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek‘Mensen en kennis verbinden’, de ‘active librarian’ en ‘branche overstijgend werken’ zijn zo wat highlights die ik oppik als ik het manifest van de Brede Bieb lees, iets wat menig bibliotheekdirecteur als muziek in de oren klinkt, schat ik zo in.

Maar goed, wat vind ik daarvan was dus de vraag die iemand stelde. Toen ik bezig was mijn reactie daarop te formuleren moest ik denken aan wat Bas Savenije, directeur van de Koninklijke Bibliotheek  laatst tegen mij zei. Hem werd gevraagd wat hij vond van de opstelling van Barack Obama in de strijd tegen de Islamitische Staat. Daar vond hij niet zoveel van. Want daarom zei Bas dat tegen mij: ‘Ik heb er geen mening over, en kennelijk is dat opvallend, want als individu in Nederland moet je tegenwoordig overal een mening over hebben’.

Zo kijk ik eigenlijk ook tegen de Brede Bieb beweging aan. Eerlijk gezegd heb ik er geen mening over. Althans nog niet. Want ik weet er te weinig van. De highlights klinken wel goed. En ik wil er ook graag een mening over krijgen. Daarom heb ik me aangemeld voor de werkconferentie die the Alignment House op 28 november organiseert, met als thema ‘Openbare bibliotheken in het sociaal domein’. Keynote speaker tijdens die werkconferentie is Rolf Hapel, directeur van de Bibliotheek Aarhus. ‘Rolf Hapel zet zich in voor het aangaan van “partnerships” en het creëren van een ”community” voor zijn bibliotheek. Hij deelt met ons zijn ervaringen’, lees ik in het programma van de werkconferentie.

Ik heb me voor deze werkconferentie opgegeven. Omdat ik benieuwd ben wat ik daar te horen krijg over het fenomeen ‘de Brede Bieb’. Kijken of ik daar een mening over kan vormen. Want ik wil natuurlijk niet achterblijven bij de meerderheid van Nederlanders die een mening heeft.

Lees ook: 5 tips voor je social media team

Huub van Dommelen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s