3 tips voor WaaS 2.0

De meeste bibliotheken zijn inmiddels al overgestapt op WaaS 2.0 of zijn er mee bezig. Op een aantal punten kun je zeggen dat WaaS 2.0 een verbetering is vergeleken met zijn voorganger, maar er zijn ook zeker een aantal dingen omslachtiger geworden. Om beginnende gebruikers op weg te helpen, heb ik drie tips opgesteld, waarmee het gebruik van WaaS 2.0 een stuk eenvoudiger wordt.

1. Referentie componentReferentie component

Pagina’s bestaan uit componenten, dat weet je inmiddels al. Een heel handig component is het referentie component. Een referentie, de naam zegt het al, verwijst naar een ander component. Dit kunnen alle componenten zijn die al op de website staan. Heb je dus een mooi component gemaakt op een landingspagina en wil je deze ook op de homepage zetten? Dan plaats je een referentie component op de homepage. Vervolgens kun je het component aanpassen. Hierbij ga je op zoek naar het component waar je naar wilt refereren. Dit doe je door te zoeken naar de juiste landingspagina. Heb je de goede pagina, dan verschijnen alle componenten die op die pagina staan. Selecteer het component dat je hebben wilt en voila, het verschijnt op je homepage. Zo hoef je dus niet je component na te maken, maar verwijs je er simpelweg naar.

2. Organiseren van foto’s

In WaaS 2.0 kun je foto’s organiseren door ze in verschillende mappen te zetten. Dit zorgt natuurlijk al voor orde, maar als je een foto zoekt als je bezig bent een pagina te vullen, dan wil je de titel weten. Start daarom de goede gewoonte om alle foto’s een inhoudelijke naam te geven, zodat je deze gemakkelijk terug vindt als je ze nodig hebt.

3. Pagina’s maken

Als je een nieuwe pagina maakt, dan vul je een titel in en dan kun je de pagina gaan vullen. Je kunt echter veel meer informatie invullen. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is de ‘description’. Hiermee geef je aan waar je pagina over gaat, in één kernachtige zin. Dit wordt ook wel de ‘meta description’ genoemd. Als je deze invult, wordt je pagina een stuk beter gevonden in Google en is het voor zoekers op het web ook meteen duidelijk waar je pagina over gaat.

Pagina description

 

Met deze tips wordt het gebruik van WaaS 2.0 al wat eenvoudiger. Wil je echter nog meer verdieping en tips en tricks? Dan kun je onze training WaaS 2.0 optimaal toegepast volgen. Deze wordt weer in het voorjaar gegeven op een centrale locatie, maar we kunnen de training ook bij jou in de bibliotheek geven!

Hulp nodig bij de migratie van je website naar WaaS2.0?

Wij doen dat voor meer bibliotheken. Meedenken met een website inrichtingsplan. Maar ook het leveren van ‘slimme handjes’ in de uitvoering. Informeer vrijblijvend via info@webbieb.nl of bel Huub van Dommelen op 040-7009 703.

Lees ook: Drie tips voor een fantastische Facebookpagina

Simone Heinen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

One thought on “3 tips voor WaaS 2.0

  1. Pingback: Keep it simple. Dé tip voor een succesvolle website | WebbiebNL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s