Hoe ik de toekomst van de bibliotheek zie? Zonnig!

Zevenheuvelenloop met het bibliotheek team!Afgelopen november heb ik meegedaan aan de Zevenheuvelenloop. Met het team van bibliotheken uit heel Nederland. Geweldig leuk evenement! In de aanloop er naartoe had ik zo mijn bedenkingen, want ik had last van blessures hier en daar. Maar het was erg leuk en het ging goed.

In de voorbereiding op de start hadden we afgesproken bij het ROC, pal naast het Centraal Station. Daar kwamen alle teamleden samen. En toen gebeurde het. Iemand vroeg het plotsklaps. Zomaar opeens was ie daar. De volgende vraag: ‘Hoe zie jij de toekomst van de bibliotheek?´ Euh…ja…nou…euh…even denken. Hij kwam vrij onverwacht en ik zat al in de rek- en strekfase van mijn voorbereiding op de 15 kilometer. Maar ik wist er toch iets van te maken. En mijn antwoord was door het onverwachte moment van de vraagstelling heel spontaan natuurlijk.

Hoe ik de toekomst van de bibliotheken zie? ‘Nou, heel zonnig!’, was mijn antwoord. Ik denk dat bibliotheken een heel zonnige toekomst hebben. Als ze maar niet blijven hangen in het kunstje van boeken uitlenen. Want daarmee alleen ga je het natuurlijk niet redden. Nieuwe wegen inslaan, zoals de Bibliotheek op School en een rol toe eigenen op het gebied van nieuwe media. En laaggeletterdheid is natuurlijk een item bij uitstek voor bibliotheken. Want dat zei ik tegen degene die dit vroeg: bibliotheken moeten stoppen om in de breedte van alles en nog wat aan te bieden, maar focussen op datgene waar ze echt goed in zijn. En de rest? Loslaten.

Dat was wat ik in de gauwigheid kon bedenken als antwoord op de vraag ‘Hoe zie jij de toekomst van de bibliotheek?´. Ik zag dat ik in het verleden daar een heel epistel over geschreven heb, dus wie interesse heeft in mijn breedsprakige antwoord kan hier meer daarover lezen.

Op 28 november is er trouwens een conferentie over de Brede Bieb in het sociale domein. Ook daar zal het gaan over de toekomstige rol van de bibliotheek, schat ik zo in.

En of het door de vraag kwam en mijn antwoord daarop weet ik niet. Maar de Zevenheuvelenloop ging als een komeet! Ik liep 1:05:37 op de 15 kilometer. En het had nog sneller gekund. Volgend jaar weer. Met bibliotheken uit heel Nederland. Doe je mee?

Lees ook: 5 tips voor je social media team

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s