Brede Bieb wordt omfietsbieb

Eerder schreef ik een blog over de Brede Bieb als ‘schakel tussen de individuele of georganiseerde burger en de bronnen van kennis’. Ik had toen nog niet echt een beeld van die brede bieb: wat is het, wat is het niet? Op de website van de Brede Bieb had ik er wat over gelezen en meer niet.

Bibliotheek Arnhem (Rozet)Inmiddels ben ik naar de conferentie over de Brede Bieb geweest op 28 november. Met name de presentatie van Rolf Hapel, directeur van de bibliotheek in Arhus, Denemarken maakte veel indruk op iedereen. Eigenlijk is dat geen bibliotheek meer, maar een kenniscentrum waar ook een bibliotheek is terug te vinden, zoals Joost Heessels in zijn blog over de Brede Bieb conferentie terecht opmerkt.

En wat helemaal interessant was aan de Brede Bieb conferentie waren de parallelle sessies. Ze werden tijdens de conferentie geen parallelle sessies maar Break Out sessies genoemd. Het waren stuk voor stuk inspirerende break out sessies omdat directeuren van bibliotheken vertelden wat ze allemaal nog meer doen dan…boeken uitlenen.

In een break out sessie over de zakelijke markt vertelde directeur Hanneke Bruggeman van de Bibliotheek Assen over activiteiten die zij organiseren voor en met ondernemers. Daar komen veel mensen op af. Heel veel mensen. Dus de bibliotheek is blij en de ondernemers zijn blij. De bibliotheek pakt het serieus aan en heeft daarvoor een account manager in dienst. Maar er wordt ook geld verdiend. De Brede Bieb, is dat dan de ondernemende bieb?, dacht ik.

Daarna vertelde Ria Oudega, directeur van Bibliotheek Arnhem over allerlei activiteiten die zij organiseren in de Rozet, ‘het middelpunt voor cultuur, kennis en educatie in Arnhem‘. Haar verhaal was vooral een pleidooi om als bibliotheek midden in de samenleving te staan door verbindingen aan te gaan met andere organisaties. Niet alleen met organisaties in de Rozet, zoals het Erfgoedcentrum. Maar ook en vooral daarbuiten: maak als bibliotheek deel uit van een lokaal netwerk en werk samen met anderen. De Brede Bieb, is dat dan de samenwerkbieb?, dacht ik.

Bibliotheek De Tweede VerdiepingAls laatste ging ik naar de breaksessie over de Brede Bieb en de zorg. Daar vertelde Gemma Wiegant over de aanpak van Bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein. Daar zet de bibliotheek in op samenwerking met lokale zorgpartijen. De bibliotheek heeft daarvoor een website ontwikkeld NieuwegeinGezond.nu en is er het systeem ‘LocalConnect’, schermen met lokale informatie over gezondheid en gezondheidszorg die staan opgesteld in gezondheidscentra en bij huisartsen in Nieuwegein. De bibliotheek voorziet de schermen week in week uit van relevante informatie. De Brede Bieb, is dat dan de zorgbieb?, dacht ik.

Dus wat is het nou, het Brede Bieb concept? Is het de ondernemende bieb zoals in Assen? Ook. Is het de samenwerkbieb zoals in Arnhem? Ook. Is het de zorgbieb zoals in Nieuwegein? Ook. De Brede Bieb is in mijn ogen een containerconcept. Een concept waarin elke bibliotheek lokaal kiest om initiatieven te ontplooien rondom 1 of meer thema’s. En daar met lokale organisaties in samen te werken. En activiteiten te organiseren voor de lokale bevolking. Waarbij de bibliotheek fungeert als betrouwbare samenwerkingspartner, als facilitator. Maar belangrijker nog, als plek voor ontmoeting en als huiskamer van de stad.

Zo wordt je brede bieb voor velen een omfietsbieb: je fietst om langs de bibliotheek om te zien wat er deze week te doen is. En je wipt binnen om mee te doen. Want daar wil je toch graag bij horen? En of zoiets ook in jouw bibliotheek kan? Vraag dat maar eens aan Rolf Hapel in Arhus. Of dichter bij huis: Ria Oudega in Arnhem, Hanneke Bruggeman in Assen en Gemma Wiegant in Nieuwegein.

Lees ook: invoering retail, wat zeggen de cijfers?

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit najaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

2 thoughts on “Brede Bieb wordt omfietsbieb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s