De social media cijfers van 2014: wat moet je er mee als bibliotheek?

social mediaHalverwege december werden de social media cijfers van 2014 gepubliceerd op Marketingfacts. Met een kritische blik bekeek ik de cijfers en dacht ik: wat moet je hier nu mee als bibliotheek?

Facebook

Facebook blijkt met name in Azië gegroeid te zijn. Niet echt relevant dus voor de Nederlandse bibliotheken. In Nederland zijn er nu 9,2 miljoen accounts. De bezoeken naar Facebook lijken echter wel af te nemen. In oktober dit jaar bezochten 9,1 miljoen mensen de website, terwijl dit vorig jaar nog 9,7 miljoen was. Dit komt niet als een verrassing, want ook eerder dit jaar blogde ik over de leegloop van Facebook.

Wat moeten bibliotheken hier nu mee doen? Ik zeg nog steeds, wacht het nog even af. Facebook is nog steeds het grootste sociale netwerk van Nederland, dus het zou stom zijn om je account te verwijderen. Wel worden de regels rondom het plaatsen van berichten als organisatie steeds strenger, en je bereik steeds kleiner. Het is dus wel slim om budget opzij te zetten voor adverteren op Facebook.

Twitter

Zitten jullie ook nog op Twitter? Er klinken de laatste tijd veel negatieve berichten, over dat Twitter kleiner wordt en Instagram groter. Als je kijkt naar de cijfers, dan valt dat allemaal heel erg mee. Het aantal gebruikers is redelijk stabiel en volgens Twitter is Twitter groter dan het bereik op Twitter, omdat tweets ook buiten Twitter gedeeld kunnen worden. Wat dit betekent als bibliotheek? Kijk eerst eens naar je eigen cijfers (dit kan met Twitter Analytics). Is je aantal volgers gegroeid, gedaald of stabiel gebleven? Hoeveel interactie heb je met je volgers? Is dit positief, dan zou ik zeker op Twitter blijven. Heb je echter het idee dat je als enige in een lege ruimte staat te roepen? Dan moet je misschien van strategie veranderen. Tweets met foto’s doen het namelijk veel beter, net als tweets met links.

Pinterest

De cijfers van Pinterest, daar kunnen we kort over zijn. Deze zijn namelijk niet gepubliceerd. De meest recente cijfers van juli 2013. Hier kun je dus vrij weinig mee. Op Pinterest zijn nog steeds vrouwen in de meerderheid en zij zijn ook het actiefst. Ben je als bibliotheek een inspiratiebron, dan is Pinterest zeer zeker een goed sociaal netwerk hiervoor. Biedt bijvoorbeeld borden aan voor creatieven en foodlovers.

Instagram

Er zijn geen nieuwe cijfers bekend over de Nederlandse gebruikers van Instagram. In januari 2014 werd bekend dat er 1,4 miljoen Nederlanders Instagram gebruiken. Klinkt veelbelovend, maar zit de doelgroep van bibliotheken op Instagram? Dit zijn namelijk vooral jongeren, die meestal niet heel erg geïnteresseerd zijn in de bibliotheek. Wil je als bibliotheek wel je vizier richten op jongeren, dan is Instagram wellicht interessant. Jongeren zijn echter wel huiverig voor organisaties op social media, dus ook op Instagram zul je met écht interessante content moeten komen.

De rest

Wil je ook de cijfers over de andere sociale netwerken weten? Dan raad ik je aan om het hele artikel te lezen op Marketingfacts: ‘Alle cijfers over het gebruik van social media in Nederland eind 2014’.

 

Lees ook: De 10 meest gelezen blogs van 2014

Simone Heinen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit voorjaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s