Is er nog belangstelling voor poëzie?

maak kennis met poezieDeze week begint de Poëzieweek weer. Er wordt deze dagen dan ook weer van alles gedaan om poëzie te promoten. Zo is er op bibliotheekwebsites van alles over te lezen, staat er iets op de narrowcasting en worden hier en daar activiteiten georganiseerd. Daarnaast is er weer een thema-app: PoëzieBieb.

Al met al wordt er dus best wat moeite gedaan om poëzie onder aandacht te brengen bij bibliotheekbezoekers. Maar zijn de bibliotheekbezoekers wel echt geïnteresseerd in poëzie? Natuurlijk, iedereen kent poëzie en iedereen heeft het wel eens gelezen, maar de cijfers vallen een beetje tegen. Zo wordt poëzie nauwelijks nog verkocht en wordt het ieder jaar minder. Daarnaast blijkt dat voornamelijk kinderpoëzie, middeleeuwse en klassieke poëzie geleend worden in de bibliotheek. Met name de middeleeuwse en klassieke poëzie wijzen er op dat dit vooral verplicht wordt gelezen door scholieren.

Ik vind het daarom ook goed dat bibliotheken inzetten op poëzie, met uiteenlopende activiteiten, om poëzie bekender en toegankelijker te maken. Hoe? Er wordt poëzie voorgedragen inde Zeeuwse Bibliotheek, in Den Haag is een tentoonstelling en voorstelling over Haagse gedichten, met Nico Dijkshoorn en in Bibliotheek Heiloo is er een workshop Dichten. Ik ben benieuwd of er naast de vaste poëzieliefhebber ook andere bezoekers naar de activiteiten gaan, of dat het toch een vast groepje mensen zal trekken.

Gelukkig wordt er nog meer gedaan om poëzie onder de aandacht te brengen! Om poëzie nog toegankelijker te maken is er namelijk ook een app gemaakt: PoëzieBieb. Hierdoor kan poëzie nog toegankelijker worden gemaakt. Vind ik leuk hoor, zo’n toegankelijke manier om eens poëzie te lezen. Het is in ieder geval een verfrissende aanpak van de Bibliotheek, door een eenvoudige app aan te bieden!

Of er dus nog belangstelling is voor poëzie? Ik denk van wel, maar het moet vooral zo toegankelijk mogelijk moeten worden gemaakt. Ik ben benieuwd of alle inzet van de Bibliotheken hier ook echt aan bijdraagt en ik welke mate. Ik zou het in ieder geval interessant vinden om hier cijfers over terug te zien.

Lees ook: De #BoekPerWeek Uitdaging: slim social media met lezen combineren

Simone Heinen | WebbiebNL | Online marketing & narrowcasting

Volg nog dit voorjaar een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

One thought on “Is er nog belangstelling voor poëzie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s