Langer onderweg naar de bibliotheek, nou èn?

-Langer onderweg naar de bibliotheek, nou èn?-

Langer onderweg naar de bibliotheek, nou en?Om misverstanden te voorkomen eerst even dit. Natuurlijk ben ik voor het openhouden van bibliotheken. ‘Kinderen die veel lezen kunnen ook meer, ook beter sporten. En waar kan lezen beter dan in de bibliotheek? Hou ze in stand!’ schijnt Jan Terlouw gezegd te hebben op een congres over de nieuwe Bibliotheekwet. Daar kan niemand het mee oneens zijn, wel? En ik hou heel veel van bibliotheken. Ik ga met mijn kinderen elke week naar de bibliotheek. En daarom ben ik ook begonnen met Webbieb.

Cijfers CBS: Langer onderweg naar de bibiliotheek

Dus toen het CBS met cijfers kwam waaruit blijkt dat mensen langer onderweg zijn naar de bibliotheek dacht ik eerst: ja dat is wel erg. Want uit hun cijfers blijkt dat er 1030 bibliotheken waren in 2014, terwijl dat er in 2012 nog ruim 1 070 waren. Als die trend doorzet zit je over 2 jaar onder de 1000. Dan gaat het hard terug uit en kun je je de vraag stellen waar houdt het op? En zijn mensen dus langer onderweg naar de bibliotheek. In de provincie Zeeland kan dat zelfs oplopen tot 18 km. Dat is niet fijn nee. Daar zijn we het allemaal over eens.

Jammer als de bibliotheek sluit

Maar na verloop van tijd kwam bij mij ook de gedachte naar boven: dit is toch onvermijdelijk? Je kunt het sluiten van bibliotheken toch niet tegenhouden als de leden- en uitleencijfers zo drastisch teruglopen? Iedereen vindt het doodzonde als een bibliotheek sluit dus een petitie met duizenden handtekeningen heb je zo bijeen, maar volgen die ondertekenaars ook het adagium ‘put your money where your mouth is’? Worden die vervolgens en masse lid van de bieb? Nee. Dus dan kun je de verantwoordelijke wethouder toch geen ongelijk geven? Dat is niet meer dan logisch.

Wat is het verhaal van de bibliotheek?

Niet meer dan logisch tenzij…tenzij de bibliotheek een goed verhaal heeft. Want dat is naar mijn idee de crux waar het hier om draait. Heb je als bibliotheek in jouw gemeente een goed verhaal met plannen? Wat je lokaal wilt betekenen? Welke accenten je wilt leggen? Welke verbindingen je met lokale partners wilt aangaan? Welke nieuwe initiatieven je wilt ontplooien de komende 3 jaar? Als je die hebt, dan is het niet meer zo logisch om kil te saneren op de bibliotheek.

De praktijk laat zien dat het kan!

En of dat kan? Jazeker. Dat laat de praktijk zien. Bibliotheken met een goed verhaal én goede plannen doen het relatief goed. Kijk bijvoorbeeld naar de bibliotheek Venlo. Die heeft vorig jaar zo’n 8% nieuwe leden gekregen tot een aantal van 26.061. En het totaal aantal bezoekers van alle vestigingen groeide met 3%. Het aantal bezoeken aan de website steeg met 7%. Hoe ze dat bereiken? Door het concept van de Ideastore te omarmen, ofwel op z’n Nederlands de Brede Bieb en in die lijn initiatieven te ontplooien.  Dan heb je dus een goed verhaal en je hebt plannen. Natuurlijk ontspringen ook zij niet de dans van bezuinigingen. Maar als je dan bij de wethouder op bezoek bent heb je toch een ander gesprek, met wellicht een andere uitkomst.

Lees ook: Boekenruil, waar een klein dorp groot in is.

Je website hoger in Google? 7 tips!

WebbiebNL | Huub van Dommelen

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s