Biebvibes #1: Bibliotheek Eindhoven presenteert videomanifest

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

De Bibliotheek Eindhoven presenteerde enige tijd geleden haar videomanifest:

Ik sprak hierover met Cilia Groothuis, verantwoordelijk voor Communicatie/Business Development bij de Bibliotheek Eindhoven en projectleidster van het “Identiteitstraject” en stelde haar de volgende vragen:

Hoe kwamen jullie op het idee dit te gaan doen?

‘Dit videomanifest is het resultaat van een proces dat we met het voltallige personeel en met vrijwilligers doorlopen hebben. Een “Identiteitstraject”. We hebben samen nagedacht en gesproken over onze maatschappelijke rol. Ons bestaansrecht. Dat hebben we gedaan in elf sessies onder leiding van Joris van der Waart.

We hebben een aantal roerige jaren achter de rug. Waarbij de bibliotheek stevig hervormd is. Ook ingegeven door bezuinigingen. Dat had impact. Op onze leden en bezoekers maar zeker ook op ons.

Vestigingen werden gesloten, de centrumvestiging gehalveerd in vloeroppervlakte. We hebben een gigantische klus geklaard, in een jaar tijd op bijna alle basisscholen in Eindhoven en Waalre 68 Bibliotheken op school ingericht en de vestiging in de Witte Dame is volledig opnieuw ingericht. De organisatie is nu zo ingericht dat we verantwoord de toekomst in kunnen.

We wilden een streep onder het verleden en de blik op de toekomst. Weer trots verbindingen aan kunnen gaan, samen een gedeelde missie hebben’.

Waarom doe je dit? Wat willen jullie ermee bereiken?

biebvibes#1: Bibliotheek Eindhoven presenteert videomanifest‘We merkten dat er een groot verschil zat in wat het publiek van ons verwachtte en wat we boden. We kregen in de periode dat we vestigingen sloten en de centrumvestiging hervormden veel negatieve reacties. Hoe konden we zoveel boeken afstoten? De realiteit was echter dat de boeken die we afstootten langer dan een jaar niet uitgeleend waren of slechts door een zeer beperkt publiek gebruikt werden. Dat we ondertussen op ál die scholen prachtige bibliotheken inrichtten ondersteund door een Mediacoach, was –zeker in het begin- minder zichtbaar.

Het besluit zo te hervormen en te bezuinigen was gebaseerd op plannen die vanuit een groep experts. Het voelde niet als “van ons”. We wilden ons eigen verhaal, weer een koers hebben en onze maatschappelijke meerwaarde goed kunnen verwoorden. We wilden dat onze medewerkers zich weer konden herkennen in de organisatiedoelstellingen. Dat die als “van ons” voelden. Want: “Customers will never love a company until the employees love it first”.’

Je ging hiermee aan de slag. Viel het achteraf mee of tegen?

‘Het is heel erg waardevol om met elkaar in gesprek te gaan over je bestaansrecht. Iedereen heeft wel het besef dat de bibliotheek er in de toekomst er echt anders uit zal zien. Ziet dat er anders gelezen wordt, dat digitalisering onomkeerbaar en impactvol is. En dat maatschappelijke structuren enorm veranderen.

Er ging veel tijd zitten in het heel precies formuleren. Lezen, herschrijven,… staat er nu wat we bedoelen? Kan het op meerdere manieren opgevat worden? Zeggen we wat we bedoelen te zeggen? Heb je dat eenmaal scherp dan gaat het heel snel. De film zelf die door Documedia gemaakt is met regisseur Niels Jacobs was in twee dagen gemaakt.

Wat heel erg prettig is is dat je nu echt focus hebt. Je vaart een koers en bent geen “speelbal van de golven”. Als je zelf geen plan hebt is word je onderdeel van de plannen van een ander. Dat moet je niet willen.’

Hoe reageert het publiek?

‘We krijgen erg veel positieve reacties, het filmpje was binnen twee dagen zo’n 600 keer bekeken op youtube en via Facebook werd volop geliked en gedeeld.’

En de medewerkers?

‘Die zijn trots! En die herkennen zich ook (weer) in het verhaal. Het filmpje is vooral zoveel bekeken omdat zíj het enthousiast en trots deelden via Social Media.’

Liggen er nog vervolgplannen in het verschiet in het verlengde hiervan?

‘We hebben nog eindeloos veel plannen. Dit is pas het begin. Als je goed weet wie je bent en waar je voor staat is het veel makkelijker om partners te vinden die samen met jou je missie vorm willen geven. Die er deel van uit willen maken, er bij willen zijn, bijdragen aan het bereikbaar maken van ontwikkeling voor iedereen. Zodat de héle stad er beter van wordt.

Want dat zou je moeten willen, dat mensen dát over je zeggen. En daar gaan we voor! Met het verder vormgeven van een heel fijnmazig netwerk in de stad. En op een innovatieve manier maar trouw aan een missie die de tand des tijds doorstaat.’

Met dank aan Cilia Groothuis van Bibliotheek Eindhoven.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Dit is de 1e aflevering in de nieuwe rubriek Biebvibes. Heeft jouw bibliotheek of mediatheek ook een positief geluid wat je in deze rubriek onder de aandacht wilt brengen bij je collega’s? Neem dan contact op met Huub van Dommelen van Webbieb. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s