Biebvibes #2: stand alone bieb wordt combibieb

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

Laatst was ik op bezoek bij Bibliotheek De Groene Venen, in de nieuwe vestiging in Waddinxveen. Ik was daar op uitnodiging van directeur Gillian de Koning-Keg. De bibliotheek is in Waddinxveen gevestigd midden in het nieuwe winkelcentrum Gouweplein in Waddinxveen. Je vraagt je af waar dat nog kan, een compleet nieuw winkelcentrum in deze tijd, maar in Waddinxveen laten ze zien dat het kan. Winkelen, wonen, prima parkeergelegenheid. De eerste indruk is overweldigend.

Bibliotheek Waddinxveen op de BG, met links het theaterDe bibliotheek zit dus midden in het winkelcentrum en maakt deel uit van ‘Cultuurhuys’ De Kroon. Dit cultuurhuis afficheert zich met de drie O’s: Ontmoeten, Ontdekken en Ontwikkelen. Bibliotheek De Groene Venen, stichting Vonk met de muziekschool, teken- en schilderles, stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen en Centrum Jeugd & Zorg zitten onder één dak. Er is ook een theater voor films en kleinkunst met 157 zitplaatsen. Kortom, een multifunctioneel gebouw dus.

Volgens Gillian de Koning was dit in het begin wel even wennen. Voor de verhuizing was de bibliotheek zelfstandig gevestigd aan de Babsloot. Nu is de bibliotheek 1 van de huurders in het nieuwe gebouw en is ze niet meer baas in eigen huis. ‘Dat gaf in het begin wel enige gewenning’, aldus De Koning, ‘omdat voortaan veel zaken met de andere huurders afgestemd moeten worden. Voordien konden we over veel zaken zelf beslissen. Maar nu we er aan gewend zijn werkt het goed en ervaren we ook de voordelen en de kansen’. Ze noemt als voorbeeld de lezing van Geert Mak, waar 130 belangstellenden op af kwamen.

Volgens De Koning heeft de gemeente Waddinxveen gekozen voor de eigentijdse bibliotheekfunctie. Met de bibliotheek als 1 van de netwerkpartners. Dat betekent ook minder vierkante meters voor huisvesting: het vloeroppervlak van de bibliotheek is vergeleken met de oude situatie gehalveerd. Maar de bibliotheek is wel gevestigd in een cultuurhuis met veel aanloop, midden in het nieuwe winkelcentrum. Dit biedt volgens De Koning kansen als het gaat om gezamenlijke activiteiten, maar ook openingstijden en de flexibele inzet van personeel en vrijwilligers. Ook inhoudelijk wordt samengewerkt, zo is er 1 gemeenschappelijke programmaraad.

Bibliotheek Waddinxveen, de 1e verdiepingOok bij de andere vestigingen van Bibliotheek De Groene Venen ziet De Koning een soortgelijke trend. Van alle vestigingen is op dit moment alleen de bibliotheek in Boskoop nog zelfstandig gehuisvest. Zo pratende kwamen we tot de conclusie dat de stand alone bibliotheek haar langste tijd heeft gehad, zo lijkt het. Ook in andere gemeenten zie je namelijk steeds vaker soortgelijke ontwikkelingen. De bibliotheek maakt steeds vaker, gebouwelijk, organisatorisch en inhoudelijk, deel uit van een groter geheel: de stand alone bieb wordt combibieb.

Lees ook de eerdere Biebvibes afleveringen:

Biebvibes #1: Bibliotheek Eindhoven presenteert videomanifest

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Dit is de 2e aflevering in de nieuwe rubriek Biebvibes. Heeft jouw bibliotheek of mediatheek ook een positief geluid wat je in deze rubriek onder de aandacht wilt brengen? Neem dan contact op met Huub van Dommelen van Webbieb. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s