Biebvibes #3: voorleesbus Blikkie

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

In deze aflevering van Biebvibes aandacht voor Blikkie, de voorleesbus van de Bibliotheek Helmond-Peel. We stelden enkele vragen aan Ruud Meulendijks, leesconsulent van de Bibliotheek Helmond-Peel en vanaf het eerste uur betrokken bij dit initiatief.

Blikkie van de Bibliotheek Helmond-Peel1. Wanneer zijn jullie met Blikkie begonnen?
‘In december 2013 zijn we begonnen met het project 100% Jeugd. De ambitie van dit project is om met de nieuwe voorleesbus en de Bibliotheek op School álle kinderen in Helmond te bereiken met lezen en voorlezen’.

2. Wat was de aanleiding?
‘De voorleesbus was het cadeau van Bibliotheek Helmond-Peel aan de stad, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2013. Bij de viering hiervan vroeg de bibliotheek om, wanneer men een cadeau wilde geven aan de bibliotheek, dat in geld te doen met als doel een klassieke bus aan te schaffen om er een voorleesbus van te maken. Bovendien zijn er sponsors en fondsen geworven en ook particulieren konden (en kunnen) een aandeel in Blikkie nemen voor 5 euro. Toen er voldoende geld bij elkaar was is de bus gekocht en ingericht’.

3. Wat is het doel van Blikkie?
‘Het doel van Blikkie en het project 100% Jeugd is dat álle kinderen worden aangespoord om te gaan lezen. Daarom zoekt Blikkie de bieb’ jeugd op in de eigen wijk, eigen straat, en zelfs thuis. Daarnaast is op tien scholen in Helmond al een ‘Bibliotheek op School’ aanwezig. Ook komen er al veel kinderen naar de bibliotheek in Helmond’.

4. Jullie hebben het idee gezien bij de OB Deventer. Hebben jullie in Deventer gevraagd wat hun ervaringen waren?
‘De voorleesbus van de Bibliotheek Deventer is inderdaad op bezoek geweest in Helmond en van daaruit zijn we verder aan de slag gegaan met onze eigen ideeën’.

Blikkie van de Bibliotheek Helmond-Peel5. Hoe wordt erop gereageerd? Door kinderen, door ouders, door scholen?
‘De reacties op de voorleesbus zijn overweldigend. In een vrij korte tijd is Blikkie, zoals onze voorleesbus gedoopt is, een soort mascotte geworden van de bibliotheek. Iedereen heeft hem wel ergens zien rijden of is er zelfs al mee in aanraking geweest. Vrijwilligers, kinderen, ouders, leerkrachten zijn allemaal erg positief! Een aantal reacties van kinderen en leerkrachten:

  • ‘Het was top! De kinderen hebben zichtbaar genoten’.
  • ‘Een hele mooie promotiefilm! De kinderen vonden het superleuk om zichzelf terug te zien. Ze riepen enthousiast:”Blikkieieieie”.’

6. Heeft het beantwoord aan de verwachtingen?
‘Blikkie heeft al onze verwachtingen meer dan overtroffen. Inmiddels heeft de voorleesbus al heel wat scholen bezocht en zijn er al bijna 2000 kinderen in de leeftijd tot 6 jaar voorgelezen in de bus! Tot het einde van het schooljaar 2014 – 2015 willen we de kinderen van groep 3 en groep 4 ook mooie verhalen komen brengen met voorleesbus Blikkie. Ook is er een heuse Blikkie The Movie verschenen’:

7. Zijn er verder nog plannen met Blikkie?
De plannen zijn legio. Er zijn plannen om regelmatig de kinderafdeling van het ziekenhuis te bezoeken, we zijn uitgenodigd voor het Drakenbootfestival, inzet tijdens Koningsdag etc etc. We werken echter met vrijwilligers die de bus bemensen en ze staan bijna altijd meteen klaar, maar soms wordt het ook wel eens teveel. Hopelijk kunnen we al deze aanvragen en verwachtingen waarmaken.

8. Kunnen andere bibliotheken Blikkie ook ‘inhuren’?
De aanvragen stromen binnen zelfs uit het hele land. De voorleesbus willen we echter alleen inzetten in de eigen regio.

Lees ook de eerdere Biebvibes afleveringen:

Biebvibes #4: bieb Goes opent Seats2Meet

Biebvibes #3: voorleesbus Blikkie

Biebvibes #2: stand alone bieb wordt combibieb

Biebvibes #1: Bibliotheek Eindhoven presenteert videomanifest

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Dit is de 3e aflevering in de nieuwe rubriek Biebvibes. Heeft jouw bibliotheek of mediatheek ook een positief geluid wat je in deze rubriek onder de aandacht wilt brengen? Neem dan contact op met Huub van Dommelen van Webbieb. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s