Historie ontdekken in de bieb

-Over samenwerking tussen bibliotheek en archief-

Een aansprekende kop in de krant over de bibliotheek. Laat ik het voorzichtig zeggen: ‘dat zou ik graag vaker willen zien’. Maar dit keer was het meteen goed raak, want in de Tilburgse Koerier valt mijn oog op de kop ‘Tilburgse historie ontdekken in de bieb’.

‘Bibliotheekleden lopen door hun oude straat’

Wat is er aan de hand? ‘In de bibliotheek Tilburg Centrum konden leden uit Tilburg op ontdekkingstocht door de historie van hun eigen stad. De bibliotheek heeft een digitale tafel aangeschaft waarop de Heritage Browser is geïnstalleerd. Met deze browser lopen de leden door hun oude straat. Of laten zij aan de (klein)kinderen zien hoe hun straat er vroeger uitzag’, zo lezen we in de betreffende krant.

Steeds meer samenwerking tussen bibliotheek en archief

Tilburgse historie ontdekken in de bibliotheek | WebbiebNL Haal meer uit je online bibliotheek, trainning advies en oplossingenDit is wat mij betreft een mooi voorbeeld hoe een samenwerking tussen de plaatselijke bibliotheek en het lokale archief eruit kan zien. In dit geval gaat het om een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden Brabant en het Regionaal Archief Tilburg.

Gelukkig zie je dit soort samenwerkingen steeds vaker. Zo is het Regionaal Archief in Gouda gevestigd in hetzelfde gebouw als de bibliotheek, de nieuwe Chococadefabriek en werken ze inhoudelijk samen met één geïntegreerde catalogus van Bibliotheek, Archief en Museum. In Arnhem is het Historisch Museum gevestigd in de kelder en heeft de bibliotheek samen met Historisch Museum Arnhem het Erfgoedcentrum opgezet.

Want dat is wel een kritische kanttekening die ik eerder hoorde van iemand uit de branche. Het is leuk als je samen in een gebouw zit, maar het begint pas echt ergens op te lijken als je ook inhoudelijk samenwerkt. Zo te zien is dat gelukkig ook steeds vaker het geval.

In de bibliotheek, én buiten op straat!

Dan nog even terug naar het project ‘Tilburgse historie ontdekken in de bieb’. Dat ‘in de bieb’ is natuurlijk mooi, maar tegelijkertijd ook wel een gemiste kans. Want met de BookFinder App kun je in alle straten van Tilburg de historie zoals het vroeger was laten zien. Dat was het idee achter de ontwikkeling van de BookFinder App: dat je niet alleen in je bibliotheek laat zien wat je te bieden hebt, maar waar de mensen zijn: op straat. Maar misschien komt dat nog in een volgende fase? De eerste stap is in ieder geval gezet. Hulde daarvoor!

Lees ook: 7 manieren om vraaggerichter te werken

Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.

 

Webbieb | Huub van Dommelen

Volg ook een training bij Webbieb:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis Webbieb nieuwsbrief!

3 thoughts on “Historie ontdekken in de bieb

  1. Ja, mooi hè? Dit kan ook in De Bibliotheek CultuurPuntAltena. Tijdens de Open Monumenten Dag op zaterdag 13 september is vestiging Werkendam zelfs de hele dag open om inwoners virtueel “door hun (oude) straat te laten lopen” !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s