Biebvibes #5: Nieuwe bibliotheek Wijchen

Biebvibes: positieve geluiden uit de informatiewereld.

Mei 2015 werd in Wijchen de nieuwe bibliotheek geopend. Daarom in aflevering 5 van Biebvibes een interview met directeur Anja Kaashoek van de Bibliotheek Wijchen over de nieuwbouw.

Bibliotheek Wijchen1. Wanneer ontstonden de eerste plannen voor een nieuwe bibliotheek?

‘Het was de nieuwe wethouder van cultuur Rob Engels die het eerste idee heeft opgeworpen om de bibliotheek te herhuisvesten bij het sociaal-cultureel centrum.  Nadat ik het directeurschap overnam van de toenmalige bibliotheekdirecteur Nijssen werd nieuwbouw een vast gespreksonderwerp met de wethouder van cultuur in Wijchen. Vanuit de provincie Gelderland waren er subsidiegelden beschikbaar voor versterking van de culturele infrastructuur. Die is in Wijchen benut voor nieuwbouw van de bibliotheek, in combinatie met versterking van ’t Mozaïek, een multifunctionele accommodatie waarin naast de bibliotheek o.a. een muziekschool, een theater, een huisartsenpost, de lokale omroep, vluchtelingenwerk zijn gehuisvest. Het vloeroppervlak van de publieksruimte in de bibliotheek is gelijk gebleven: 1.200 vierkante meter.’

2. Welke ideeën liggen aan nieuwbouw ten grondslag?

‘De gemeente ziet in de bibliotheek graag de drie kernfuncties terug: lezen, leren en informeren. De kernfuncties Kunst & Cultuur en Ontmoeting & Debat zien we als cement tussen de drie bouwstenen lezen, leren en informeren. Bij de invulling van de bibliotheek in de praktijk hanteren we de filosofie van de bibliotheek van 100 talenten. Daarin staat niet alleen de collectie boeken en andere media centraal, maar is in de bibliotheek ook plaats voor bijvoorbeeld een werkatelier waar kinderen proefjes kunnen doen en apparaten kunnen uitproberen.’

3. Hoe is de nieuwbouw tot stand gekomen?

‘De nieuwbouw is tot stand gekomen via het maken van een integraal bouwplan. Daarin zijn vanaf het allereerste begin alle disciplines meegenomen, zoals de technische installaties en de akoestiek. Het publiek is actief bij het proces van nieuwbouw betrokken via denktanks, die bestonden uit kinderen, middelbare scholieren van het Maaswaal College en volwassenen. Zij hebben meegepraat en meegedacht over het ontwerp en de inrichting. De kinderen hebben ook meegewerkt aan de graffitikunst van plaatselijk kunstenaar Maurice Broekhoff, die een prominente plek krijgt in de bibliotheek.’

Bibliotheek Wijchen_interieur4. Wat viel mee in het proces?

‘Al vanaf het eerste moment dat er ideeën waren voor nieuwbouw van de bibliotheek ontstond er een positieve flow. Iedereen was zich ervan bewust dat het nu moest gaan gebeuren en wilde daar een positieve bijdrage aan leveren. Vanaf het allereerste moment was de slogan “de nieuwe bibliotheek maken we samen” en zo is het in de praktijk ook gegaan.’

5. Wat viel tegen?

‘Wat tegenviel is dat het bedrijf die het e-bestek moest maken, zijn werk niet goed heeft gedaan en dus onze wensen niet heeft meegenomen. Daar werden we tijdens de bouw mee geconfronteerd. Dat zie je op sommige plaatsen terug in de eindafwerking. Voor het overige is de bouw heel positief verlopen en heeft dit geleid tot een mooi eindresultaat waar we erg tevreden over zijn.’

6. Heb je nog een tip voor anderen die nieuwbouw willen?

‘De nieuwbouw was niet mogelijk geweest zonder samen te werken met alle betrokkenen. Niet alleen de instellingen, maar ook de lokale politiek, gemeente en lokale ondernemers droegen hun steentje bij. “Wil je snel gaan, ga alleen, wil je ver komen, ga samen” luidt een bekend Keniaans gezegde.  Dat is voor mij een leidraad geweest en past goed in de filosofie van de Bibliotheek van 100 Talenten.andere cultureel-maatschappelijke organisaties in Wijchen. De nieuwe bibliotheek maakt nu deel uit van multifunctionele accommodatie ’t Mozaïek, waardoor ook andere organisaties mee profiteren van de nieuwbouw. Alleen in deze opzet konden we een beroep doen op subsidie van de provincie Gelderland.’

Lees ook de vorige Biebvibes aflevering:

Biebvibes #4: bieb Goes opent Seats2Meet

De nieuwe Bibliotheek Wijchen maakt gebruik van narrowcasting geleverd door Webbieb. Op maandag werd de opdracht hiertoe gegeven. De vrijdag erna hingen de schermen in de bibliotheek, voorzien van actuele schermupdates. Wil je dit ook voor jouw bibliotheek?
Klik hier voor het narrowcasting aanbod van Webbieb.

Huub van Dommelen | Webbieb | Online marketing & narrowcasting

Volg ook een training bij WebbiebNL:

>> 10 trainingen op het gebied van online marketing en narrowcasting.

Speciale nieuwsbrief voor bibliotheken:

>> Meld je aan voor de gratis WebbiebNL nieuwsbrief!

Dit is de 5e aflevering in de nieuwe rubriek Biebvibes. Heeft jouw bibliotheek of mediatheek ook een positief geluid wat je in deze rubriek onder de aandacht wilt brengen? Neem dan contact op met Huub van Dommelen van Webbieb. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s